Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Chirurgia endoscopică rinosinusală

Chirurgia endoscopică rinosinusală este o metodă chirurgicală minim invazivă la care se apelează în cazul sinuzitelor cronice refractare la tratament, al sinuzitei recurente, al polipozei nazale și al formațiunilor tumorale endonazale.

Acest tip de chirurgie presupune folosirea de camere video atașate la endoscoape subțiri (diametrul unui endoscop este de 4 mm). Lanțul video permite vizualizarea imaginilor endonazale pe un ecran din sala de operație. Practic, medicul efectuează intervenția chirurgicală urmărind toate acțiunile sale pe monitorul sistemului de endoscopie. Pentru realizarea intervenției se folosesc instrumente speciale, adaptate acestui tip de chirurgie: pense speciale care permit abordul diferitelor sinusuri, anumite tipuri de canule de aspirație care permit drenajul și aspirația specifică a tuturor sinusurilor. Intervenția chirurgicală se face sub anestezie generală și, în funcție de complexitatea cazului, poate dura de la jumătate de oră până la 2 ore.

 

Cel mai frecvent, pacientul se trezește după intervenție fără pansamente endonazale. Uneori este necesară tamponarea parțială a anumitor sinusuri operate folosind niște tampoane resorbabile. Alteori se folosesc tampoane expandabile care sunt îndepărtate a doua zi după intervenție.

În situațiile de infecție bacteriană, de obicei în cazurile odontogene, se mai pot folosi și meșe cu o substanță antiseptică, plasate în sinus, lăsate pentru 24 – 48 de ore, acestea fiind cazuri destul de rare.

După ce se trezește, pacientul are de obicei o senzație de respirație foarte bună. Ulterior, din cauza edemului inflamator postoperator, nasul începe să se blocheze, dar folosind substanțe decongestionante intranazale și antiinflamatorii pe cale generală, nasul rămâne relativ permeabil chiar și în primele zile postoperator.

După intervenție, pacientul rămâne internat de obicei peste noapte. A doua zi postoperator se face o toaletă a cavității nazale: se folosesc fragmente de vată îmbibate cu substanță decongestionantă nazală și se aspiră secrețiile.

În principiu, pacientul se externează la 24 de ore de la intervenție, urmând ca acasă să urmeze un tratament cu antibiotice pentru 7-10 zile, antiinflamatorii, decongestionante intranazale și să efectueze lavaj nazal abundent.

Pacientul se va prezenta la control postoperator la intervale variabile, cel mai frecvent la interval de o săptămână, dar în funcție de patologie și simptomatologie poate fi cazul să vină și mai repede de atât pentru toaletă nazală.

 

Vindecarea primară a pacientului are loc la 2-3 săptămâni cu o îmbunătățire constantă a simptomatologiei. Ulterior, vindecarea își urmează cursul pe parcursul mai multor luni, putând exista în continuare anumite simptome, respectiv rinoree posterioară (secreții nazale scurse în spatele nasului, pe care pacientul le simte în gât) și o oarecare obstrucție nazală. În intervalul dintre intervenție și vindecarea locală pacientul nu este limitat prea mult în activitățile zilnice. Este recomandat ca prima săptămână să fie de repaus de la locul de muncă, ulterior putând relua activitățile curente cu mențiunea că activitățile fizice intense pot fi reluate cam după 2-3 săptămâni.

 

Pacienții care suferă de sinuzită cronică urmează în postoperator un tratament cu sprayuri intranazale cu corticosteroizi pe o perioadă de câteva luni. Pentru cei care au o patologie rinosinusală cronică veche, mai ales polipoză nazală, poate fi tratamentul recomandat pe termen foarte lung.

 

Urmărirea postoperatorie

 

Pacienții care au urmat tratament chirurgical pentru o sinuzită necesită o perioadă de supraveghere postoperatorie îndelungată, fiind recomandat ca ei să vină la controale periodice la 3 luni, 6 luni, 1 an sau chiar mai mult timp.

În cazul pacienților cu polipoză rinosinusală, o urmărire foarte bună poate asigura o calitate a vieții pe termen îndelungat prin efectuarea de tratamente antiinflamatorii sau chiar tratamente periodice cu antibiotice pentru a întreține o sănătate cât mai bună a sinusurilor.

Sinuzita cronică este o afecțiune cronică recidivantă, al cărei tratament nu presupune vindecarea afecțiunii, ci corectarea anumitor modificări provocate de aceasta și îmbunătățirea simptomatologiei. Cauza pentru care a apărut sinuzita în situația pacienților cu alergii și a celor cu polipoză nazală nu are rezolvare. Pacientul rămânând cu afecțiunea, este posibilă o recidivă a patologiei și a simptomelor care să necesite un tratament chirurgical ulterior. O urmărire strânsă a patologiei cu tratamente specifice și corecte pe termen lung poate asigura absența recidivei sau o recidivă la un interval de timp considerabil.

Chirurgia endoscopică rinosinusală se realizează în siguranță în Spitalul Multidisciplinar Arcadia.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*