Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Două biserici și două mănăstiri din județul Suceava vor fi renovate cu bani de la Ministerul Fondurilor Europene

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, anunță că joi la ora 14 va fi prezent la Ministerul Fondurilor Europene, unde, în prezența delegației de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, se vor semna 4 contractele de finanțare pentru renovarea a două biserici din lemn și a două mânăstiri, în valoare totală de 6,5 mil euro.

Încă din luna martie a acestui an Consiliul Județean Suceava are un parteneriat cu Arhiepiscopia pentru sprijinirea de proiecte de refacere de biserici și mănăstiri. Este vorba de mănăstirea Slatina (în valoare de 2,75 mil. euro), mănăstirea Arbore (2,75 mil. euro), biserica de lemn din satul Colacu, comuna Fundu Moldovei și biserica din lemn din Botoșana, ambele de câte 500.000 de euro, în total 6,5 mil. de euro.

„Este o continuare a sprijinului acordat monumentelor istorice din județul Suceava pentru consolidarea și păstrarea lor. Consiliul Județean Suceava se angajează prin acest parteneriat să promoveze rutele culturale ale bisericilor din lemn și ale mănăstirilor din județul Suceava. Promovarea înseamnă organizarea de evenimente, organizarea de trasee turistice, distribuirea de materiale publicitare, pentru a crește numărul de turiști. Dacă ne referim la Mănăstirea Slatina, Consiliul Județean a finalizat modernizarea drumului județean Mălini – Slatina și pregătește modernizarea care să lege Slatina de Gura Humorului prin Valea Moldovei. Pentru Mănăstirea Arbore, ctitorie a hatmanului Luca Arbore, Consiliul Județean Suceava a modernizat drumul care face legătura cu localitatea Arbore și pregătește organizarea de evenimente culturale pentru promovarea mănăstirii de la poalele Obcinei Mari.”, spune Flutur.

Bisericile din lemn de la Colacu, Fundu Moldovei și de la Botoșana intră în circuitul bisericilor din lemn din judetul Suceava, atât de valoroase ca arhitectură și despre care s-a vorbit prea puțin în această perioadă. Promovarea mai înseamnă și organizarea de nunți tradiționale și alte evenimente culturale cu specific tradițional satului bucovinean, inclusiv pelerinaje


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*