Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

De frica variolei maimuței, ministrul Sănătății îi îndeamnă pe români să evite aventurile amoroase

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri de variolă a maimuței, diagnosticate în România, a fost vorba despre „un comportament la risc”. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, referindu-se la variola maimuţei, că recomandarea este să fie evitate relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute, precizând că această boală este până în prezent transmisă mai degrabă pe cale sexuală. Rafila a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre variola maimuţei, dacă bărbaţii sunt mai sensibili, având în vedere că până în prezent cele trei cazuri diagnosticate în România sunt la bărbaţi.

“Nu este vorba despre o sensibilitate, este vorba despre mai degrabă despre un comportament la risc. Comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul ăsta se poate întâmpla oricui dacă nu îşi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute şi dacă există o expunere în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci sigur că este bine persoana respectivă să se adreseze unui serviciu de boli infecţioase”, a explicat Rafila, relatează News.ro.

El a mai fost întrebat dacă există o legătură între cele trei persoane diagnosticate cu variola maimuţei.

“Nu aş vrea să fac astfel de speculaţii cât timp noi nu avem niciun fel de informaţie în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfăşurare, dar pentru că aceste anchete epidemiologice se bazează pe declaraţiilor persoanelor infectate, viteza lor de finalizare a acestor anchete câteodată nu este foarte mare. (…) Este dreptul fiecărei persoane în ceea ce priveşte viaţa personală, atât timp cât acest lucru nu afectează sănătatea altora”, a menţionat Rafila.

El a menţionat că nu orice boală eruptivă este variola maimuţei.

“Există multe boli eruptive nu trebuie să credem că orice boală eruptivă înseamnă acest tip de variolă. De exemplu, varicela apare şi la persoane adulte. Există o formă care apare localizat se numeşte zona zoster şi precizarea de diagnostic este foarte importantă. Readuceţi-vă aminte că primele cazuri suspecte au avut până la urmă varicelă şi nu era vorba despre variola maimuţei. Se caută acum un alt nume care să fie mai rezonabil de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a transmis ministrul Sănătăţii.

El exclude apariţia unui focar de variola maimuţei în Bucureşti.

“Focarul presupune şi transmisibilitatea între aceste trei persoane, vă spuneam că nu avem elemente care să certifice acest lucru. Sigur nu poţi să excluzi. (…) Depinde foarte mult de modul în care colaborează persoanele infectate”, a afirmat Rafila.

Ministrul a mai fost întrebat dacă vor fi sancţionaţi cei diagnosticaţi cu variola maimuţei care refuză să spună cu cine au intrat în contact.

“Este o întrebare delicată, trebuie judecat de la caz la caz, în măsura în care timpul dovedeşte că nu apar cazuri noi în legătură cu acea persoană care a refuzat, de exemplu, să facă orice fel de declaraţie, în mod evident nu ai niciun fel de motiv să consideri că ar trebui să fie în vreun fel sancţionat. Dacă însă apar cazuri secundare şi se favorizează transmiterea unei boli infecţioase, ştiţi bine că există o legislaţie în acest domeniu”, a adăugat Rafila.

El susţine că se pot face anchete epidemiologice şi în cazul în care o persoană refuză să spună contacţii.

Se pot identifica membrii de familie ai persoanei respective pentru că acest contact apropiat nu trebuie să vă gândiţi neapărat că este vorba de relaţii sexuale, poate să fie vorba şi de o convieţuire apropiată cu membrii familiei şi ei trebuie ţinuţi sub observaţie, inclusiv metodele de profilaxie respectiv, vaccinarea, se referă la administrarea vaccinului doar la contacţii apropiaţi. Asta nu înseamnă că dacă într-o familie există un copil care nu vine în contact direct cu o persoană infectată în mod obişnuit nu trebuie vaccinat dar se iau şi astfel de măsuri încât comportamentul persoanei infectate, dacă este izolată la domiciliu, să se facă responsabil, să poarte inclusiv o mască, măsuri igienice individuale care evită transmiterea bolii. Din fericire, această boală nu se transmite la fel de uşor cum s-a transmis infecţia cu noul coronavirus”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă în afară de folosirea măştii recomandă şi folosirea prezervativului, Rafila a răspuns:

“Întotdeauna dacă discutăm de o boală cu transmitere sexuală, prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă. Ştiţi că singura metodă infailibilă este abstinenţa. Aşa scrie în literatura de specialitate, dar evident folosirea prezervativului, folosirea corectă a prezervativului, este o metodă de a scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală şi se dovedeşte că această boală este până în momentul de faţă transmisă mai degrabă pe cale sexuală”.

Trei bărbaţi au fost diagnosticaţi până acum în România cu variola maimuţei.

Sursa: Stiripesurse.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*