Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Pot afecta disfuncțiile tiroidiene fertilitatea?

Dr. Alina Lupu, Medic primar Endocrinologie, Șef Departament Specialități Medicale

Dr. Alina Lupu, Medic primar Endocrinologie, Șef Departament Specialități Medicale

Dezechilibrele hormonale tiroidiene (hipotiroidia și hipertiroidia), netratate, pot afecta capacitatea de a obține și de a duce o sarcină la termen în condiții optime și sunt cauzate, cel mai frecvent, de afecțiunile autoimune ale tiroidei.

Tiroidita autoimună (Hashimoto) este cea mai frecventă afecțiune autoimună în rândul femeilor de vârstă fertilă, cu o prevalență estimată de până la 10% în acest segment de populație și reprezintă principala cauză a hipotiroidiei, de la forme ușoare (subclinice) până la hipotiroidia clinic manifestă. S-a constatat că tiroidită autoimună este prezentă mai frecvent la femei cu subfertilitate (absența unei sarcini după o perioadă de minimum un an de contacte sexuale neprotejate) sau cu sindromul ovarelor micropolichistice. Din acest motiv, se recomandă efectuarea unor analize de screening pentru diagnosticarea acestei afecțiuni.

De asemenea, în ceea ce privește fertilitatea, prezența anticorpilor antitiroidieni reprezintă un factor de risc, chiar și în contextul unui bilanț hormonal tiroidian normal.

Acțiunile hormonilor tiroidieni pot fi directe, deoarece există receptori ai acestora la nivel ovarian, sau indirecte, prin influențarea secreției altor hormoni (prolactina, GnRH, SHBG, estradiol, progesteron). Astfel, disfuncțiile tiroidiene (excesul sau deficitul de hormoni tiroidieni) la femeie, pot cauza:

  • tulburări de ciclu menstrual (modificarea duratei, periodicității, fluxului);
  • disfuncție ovulatorie (întârzierea sau absența ovulației);
  • scurtarea fazei luteale (perioada cuprinsă între ovulație și menstruație);
  • insuficiența de fază luteală (scăderea nivelului de progesteron);
  • creșterea riscului de avort spontan;
  • afectarea dezvoltării normale a fătului.

La bărbați, hipotiroidia sau hipertiroidia, în special în formele severe, netratate, pot afecta fertilitatea prin scăderea calității spermei (scăderea numărului și a mobilității spermatozoizilor, modificarea morfologiei acestora).

Aceste tulburări sunt reversibile după administrarea tratamentul specific, în cazul hipotiroidiei cu hormoni tiroidieni, iar în situația hipertiroidiei, cu antitiroidiene de sinteză.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*