Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

FOTO Campanie de amploare la Suceava împotriva bullying-ului

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare ale violenței este o prioritate a Poliției Sucevene. Urmând acest deziderat și pentru a asigura o intervenție preventivă eficientă, echipe mixte multidisciplinare și inter-instituționale formate din polițiști, juriști, profesori, psihologi și elevi – formatori au desfășurat activități de intervenție formativă a tinerilor liceeni în prevenirea, gestionarea și combaterea bullyingului prin definirea comportamentelor de tip bullying și cyberbullying, a cauzelor și consecințelor acestora, prin mecanisme normative și legislative.

Bullyingul are fețe ascunse și se manifestă sub numeroase forme de comportament menite să provoace suferință. Adolescenții implicați în cazurile de bullying și cyberbullying sunt mai predispuși la absenteism și abandon școlar, la rezultate școlare scăzute, au simptome de depresie și anxietate, nivel redus de încredere în sine. Mai mult, bullyingul prin toate formele sale de manifestare (verbale, emoționale, fizice, relaționale, cibernetice) și în lipsa unor măsuri concrete de identificare timpurie, prevenție și combatere poate deveni un factor cvasipredictor al delincvenței juvenile.

Seria activităților de pregătire a elevilor pentru a deveni “ambasadori antibullying”, a activităților de prevenire și combatere a fenomenului de bullying în școli a fost continuată de la debutul anului școlar 2021 – 2022, în cadrul proiectului ”Fără Bullying SE POATE!” implementat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, al Colegiului Național Petru Rareș Suceava și al Clubului de educație juridică Lawspective, activități preventive de care au beneficiat aproximativ 400 de elevi.

În data de 03.12.2021 alți 20 de tineri liceeni din cadrul Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” au beneficiat de formare în vederea identificării situațiilor de bullying și cyberbullying, a mecanismelor de intervenție preventivă și a aportării  acestora în vederea combaterii fenomenului pentru creșterea gradului de siguranță școlară, a unui climat școlar centrat pe valorile democratice ale toleranței, respectului demnității umane și a non-violenței. Activitățile vin în sprijinul susținerii activităților din cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic Erasmus+ KA229 ”FRIEND ME; DON’T BULLY ME” în cadrul căruia Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava este partener până în luna august 2022, proiect ce își propune să consolideze dialogul intercultural, să promoveze toleranța și să crescă implicarea părinților în educația tinerilor în vederea prevenirii violenței a bullyingului și cyberbullyingului. 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*