Ediția 2022 a QS World University Rankings, publicată pe 8 iunie, marchează un moment istoric în parcursul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. USV este inclusă, în premieră, în rândul instituțiilor de învățământ superior relevante la nivel global și face parte din eșalonul universităților 1201+, fiind una dintre cele 1300 de universități de excelență pe plan mondial. Privind retrospectiv, constatăm progresul continuu pe care USV l-a înregistrat în cadrul QS University Rankings: dacă în anul 2015 a fost inclusă pentru prima dată în analizele acestui clasament, iar în ediția pentru anul 2021 s-a clasat pe poziția 164 în secțiunea topului dedicată universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală, în ediția 2022, USV face saltul din clasamentul regional în cel mondial.
În ultimii ani, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a înregistrat rezultate remarcabile în ceea ce privește clasările în topuri internaționale. Astăzi, universitatea suceveană confirmă din nou, realizând cea mai bună clasare din istoria sa: locul 6 între cele mai bune universități românești, ierarhizate în topul aferent anului 2022. Menționăm faptul că, la nivel național, în noua ediție a topului se regăsesc 11 universități, dintre care 4 au fost incluse în clasament pentru prima dată.
Trei universități românești, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea din București, au fost ierarhizate în eșalonul 1001-1200. Celelalte universități se regăsesc în eșalonul 1201-1300, după cum urmează: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea Politehnica din București și Universitatea Politehnica din Timișoara.
Topul QS University Rankings, realizat pe regiuni, domenii de studiu și publicat începând cu anul 2004, are la bază următorii indicatori: prestigiul academic (40%); reputația în rândul angajatorilor (10%); numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (20%); raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți (20%); ponderea cadrelor didactice din străinătate (5%) și ponderea studenților străini (5%). Precizăm că majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obținute independent, din baze de date și evaluări / sondaje internaționale, iar informațiile raportate direct de universități parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului.
Raportat la indicatorii menționați mai sus, la nivel mondial, cea mai bună clasare a USV este la ponderea studenților străini: poziția 369 în clasament, cu un punctaj de 16,8 raportat la media globală de 9,3. Referitor la ceilalți indicatori, USV se plasează după cum urmează: prestigiul academic (eșalonul 501+), reputația în rândul angajatorilor (eșalonul 501+), numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (601+), raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți (601+), ponderea cadrelor didactice din străinătate (601+).
QS University Rankings este considerat unul din primele 3 topuri universitare internaționale în ceea ce privește vizibilitatea, rezultatele publicate fiind valorizate pentru dezvoltarea de politici publice în educație.
Sursa: Comunicat USV