Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Tratamentul chirurgical al cancerului de sân

Dr. Mihaela Buna Arvinte, medic specialist Chirurgie Generală, Arcadia

Una din opt femei poate dezvolta cancer de sân în cursul vieții; 90% din femei nu au participat niciodată la un program de screening oncologic. 1/5 din cazurile de cancer mamar apar la vârsta mai mică de 50 ani, iar procentul este în creștere. În România, majoritatea pacientelor care se prezintă la medic cu neoplasm mamar sunt deja într-un stadiu avansat de boală (3-4), cu o rată a mortalității de 36%, din cazurile diagnosticate, mai mare decât media europeană și cea mondială. Riscul cancerului de sân crește odată cu vârsta și cu existența antecedentelor heredo-colaterale oncologice, pe linie maternă, sau dacă se asociază alți factori de risc. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnit la femei, însă poate afecta și bărbații. Diagnosticul precoce crește rata de supraviețuire și de vindecare și oportunitatea unui tratament chirurgical conservator, cu păstrarea parțială a glandei mamare.

 

Tratamentul chirurgical al cancerului mamar

 

Chirurgia oncologică a sânului presupune extirparea țesutului tumoral fără îndepărtarea totală a sânului, extirparea totală a sânului afectat sau extirparea sânului și a ganglionilor limfatici axilari. În funcție de stadiul bolii, se stabilește abordarea chirurgicală cea mai potrivită, pentru a obține un rezultat oncologic bun, cu scăderea ratei de recidivă sau apariție a metastazelor, respectiv creșterea supraviețuirii generale.

 

Lumpectomia este intervenția prin care se îndepărtează chirurgical țesutul tumoral, precum și țesutul din jur. Această intervenție se recomandă atunci când tumorile nu depășesc 2 cm în dimensiuni și este urmată de radioterapie adjuvantă.

 

Mastectomia presupune îndepărtarea sânului în totalitate. În funcție de stadiul bolii, indicația chirurgicală de mastectomie, poate să fie:

  • totală – se îndepărtează tot sânul în vederea eliminării țesutului tumoral sau în scop preventiv;
  • cu îndepărtarea nodulilor limfatici axilari, radicală;
  • radicală extinsă – se înlătură sânul, nodulii limfatici axilari, precum și mușchii din zona afectată.

Uneori, pacientul este supus unor altor tipuri de tratamente adjuvante, înainte sau după tratamentul chirurgical.

 

Îngrijirea postoperatorie

 

După tratamentul chirurgical, pacienții se confruntă frecvent cu dureri locale, senzații de amorțeală la nivelul brațelor. Există și riscuri în procesul de vindecare – sângerare, acumulări de lichid sau infecții. Limfedemul brațului poate apărea ca urmare a îndepărtării ganglionilor limfatici. Tratamentul este dificil, cu o vindecare de cele mai multe ori parțială. Îngrijirea postoperatorie implică medicație adecvată și controale medicale regulate. Dincolo de aceste aspecte, recuperarea are și o implicație psihologică puternică.

 

În Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia, gestionăm toate aspectele cancerului de sân, de la prevenție la tratament și recuperare. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*