În perioada 22 – 27.03.2021 polițiștii suceveni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 569 de societăți comerciale şi 114 mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 490 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 55/2020 în valoare de 78.200 lei. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse 7454 de persoane.
Cu ocazia controalelor în trafic, efectuate împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane, inclusiv modul în care măsurile de protecție stabilite prin Legea nr. 55/2020 sunt respectate în timpul efectuării transportului de persoane, prin curse regulate/speciale.
Conducătorii tuturor autoturismelor verificate în trafic au fost instruiți de polițiști în privinţa respectării prevederilor Legii 55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-Co
Au fost efectuate verificări, de asemenea și în zona hypermarket-urilor și în zonele aglomerate. O atenție deosebită a fost acordată zonei Vatra Dornei cu incidență sporită în ceea ce privește rata infectării. Totodată, au fost controlate toate restaurantele și sălile de evenimente pentru a se asigura respectarea legii cu privire la interdicția de organizare a evenimentelor private.
De asemenea, au fost instruiți cu privire respectarea regulilor de prevenire a răspândirii virusului toți administratorii de unități economice, restaurante, pensiuni și unități turistice.
La 25.03.2021, ora 11.45, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică Vatra Dornei, în cadrul planului de acțiune pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS-COV2 au procedat la verificarea unui restaurant din municipiul Vatra Dornei, ocazie cu au constatat faptul că în interiorul localului se aflau mai multe persoane care consumau produse alimentare și băuturi alcoolice/nealcoolice, nerespectând astfel art. 3, lit. b din Hotărârea nr. 89/23.03.2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava.
Începând cu 23.03.2021, ora 00:00, prin Hotărârea nr. 89/23.03.2021 s-a dispus pentru municipiul Vatra Dornei, pentru o perioadă de 14 zile, interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor.
În cauză administratorul societății comerciale, respectiv un bărbat de 53 ani a fost sancţionat contravenţional conform art. 66, alin. 1, lit. c din Legea nr. 55/2020, cu suma de 2000 lei, pentru nerespectarea măsurilor referitoare la suspendarea temporară a activității economice în interiorul localului, urmând a fi informat D.S.P. Suceava.
Totodată, a fost aplicat și un număr de 4 sancțiuni contravenționale persoanelor identificate în local pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.
La 27.03.2021, ora 16:47, Poliţia mun. Suceava a obținut informații cu privire la faptul că la un restaurant situat la ieșirea din localitate se desfăşoară un eveniment privat cu peste 150 de participanţi.
La fața locului a fost direcţionată patrula de ordine publică din zona Obcini, împreună cu dispozitivul care acţiona conform planului de acţiune de la nivelul Poliţiei mun. Suceava, format din 6 poliţişti, 5 jandarmi din cadrul I.J.J. Suceava, 2 lucrători din cadrul I.S.U. Suceava, 4 lucrători din cadrul Poliţiei Locale şi un lucrător din cadrul D.S.V.S.A. Suceava.
În interiorul sălii de evenimente a restaurantului era organizat un eveniment privat la care participau aproximativ 150 de persoane. Acestea se aflau la mese consumând băuturi şi produse alimentare.
Cu ocazia verificărilor efectuate a rezultat faptul că o femeie de 35 ani, din municipiul Suceava, a organizat evenimentul cu participarea a 150 de persoane.
Având în vedere restricţiile în vigoare privind prevenirea şi combaterea pandemiei COVID-19, femeia a fost sancţionată contravenţional conform art. 65, lit. l din Legea 55/2020, rap. la art. 1, pct. 2 din Anexa nr. 3, la H.G. 293/2021 cu amendă în cuantum de 2.000 lei.
De asemenea, participanţii la întrunire au părăsit interiorul sălii de evenimente la solicitarea organelor abilitate, fiind sancționați cu averisment cu privire la respectarea restricţiilor în vigoare.
Totodată, directorul unităţii economice în cauză, a fost sancţionat contravenţional conform Legea 55/2020 cu două amenzi în cuantum de 12.000 lei.
Reamintim că potrivit HG 293/10.03.2021 s-au impus noi măsuri restrictive în ceea ce privește deplasarea persoanelor, zilnic echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului verificând modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22:00—05:00.
Circulația persoanelor este permisă în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
- deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.