Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Sfântul Ștefan sărbătorit în a treia zi de Crăciun. Tradiții ți obiceiuri

Pe 27 decembrie, în cea de a treia zi de Crăciun, creștenii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. Există mai multe lucruri care sunt interzise astăzi. Numele Sfântului Ștefan înseamnă ”cununa lui Dumnezeu”, iar în fiecare an, pe 27 decembrie, credincioșii ortodocși respectă cu strictețe mai multe tradiții și obiceiuri.

Mai exact, se pare că numele Ştefan vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau încununaţi învingătorii. Până la momentul actuaș, numele Sfântului Arhidiacon Ştefan este purtat de peste 400.000 de români, dintre care aproximativ 300.000 sunt bărbaţi şi peste 100.000 sunt femei, scrie Capital.ro.

La fel ca orice altă sărbătoare, și Sfântul Ștefan are o poveste. Legenda spune că Sfântul Ștefan era tânăr, frumos, bun orator și un remarcabil psiholog, un om cu o personalitate puternică. A predicat învățăturile lui Iisus și a atras atenția fariseilor, astfel că a fost condamnat la moarte, prin uciderea cu pietre, de autoritățile iudaice din Ierusalim, fiind primul martir creștin.

De asemenea, se pare că din anul 560, osemintele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma.

Există o serie de tradiții pe care credincioșii le respectă în fiecare an.

Mai exact, se pare că în ziua de 27 decembrie, se crede că nu sunt recomandate drumețiile montane și deplasările în zone izolate. Deși tradiția spune că sfântul ne protejează, călătoriile ”hai-hui” ar fi o sfidare la adresa sa.

Totodată, având în vedere că este o zi de sărbătoare, nu se face curățenie în casă și nu se spală haine.

Și certurile sunt interzise, indiferent de cine are dreptate. Iar o altă superstiție zice că persoanele care nu s-au împăcat în Ajunul Crăciunului cu cei cu care au avut probleme tot anul, mai au o șansă de Sfântul Ștefan. Reconcilierele sunt mai puternice și mai durabile dacă se fac în această zi.

Tradiții de Sfântul Ștefan

De asemenea, tradiția mai vorbește și despre icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Totodată, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

În unele zone ale țării, tradițiile diferă. În Muntenia, de Sfântul Ștefan se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci, scrie click.ro.

De asemenea, de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*