Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Plănuiești să începi să joci șah în mod serios? Află ce rol important a jucat masa de șah de-a lungul istoriei și de ce contează mult și în prezent

Când ai descoperit șahul, știai că ai nevoie de niște piese, de o tablă sau o masă specială și,  bineînțeles, de un oponent. Cu timpul, poate ai început să dai mai multă atenție detaliilor și acum știi că o masă de șah e o piesă esențială, care schimbă atmosfera și oferă poate și mai multă determinare. Aceasta poate servi și ca o piesă de mobilier deosebită sau ca o operă de artă de sine stătătoare, dar care are un scop de la sine înțeles. Deseori realizate din materiale de lux, precum lemnul dur și marmura, mesele de șah au fost mereu considerate simboluri ale bogăției și statutului. Astăzi încă sunt apreciate pentru frumusețea și practicabilitatea lor, în timp ce încântă toți iubitorii de măiestrie, de calitate.

Originar din India, șahul se joacă de aproape 1500 de ani, iar prima tablă de șah cu pătrate de nuanțe alternante a apărut în Europa în 1090. Atât de semnificativ a fost jocul încă de la început, încât se crede că a fost subiectul celei de-a doua cărți tipărite vreodată în limba engleză, intitulată „Game and Playe of the Chesse” și publicată în anul 1470.

De-a lungul istoriei, seturile de șah au fost realizate din diverse materiale, de la cele mai modeste, până la cele extrem de rare și prețioase. În secolul al XIX-lea, tâmplarii care obișnuiau să se concentreze pe construcția de dulapuri preferau mahonul ca material de bază și de aceea acesta a devenit lemnul la modă și pentru mesele de șah. Dar în același secol, multe jocuri de cazino au crescut în popularitate și, prin urmare, acesta a fost principalul motiv pentru care mesele de joc au devenit mai elaborate și au fost aduse schimbări în formele lor clasice. Jucătorii se așezau la mese care serveau unui scop dublu. Un blat pivotant dezvăluia o tablă de șah pe o parte, iar pe cealaltă, o suprafață potrivită pentru manevrarea cărților de joc. Și mai multe modele neobișnuite au apărut în epoca victoriană și eduardiană, deoarece mesele de jocuri s-au transformat în centrul divertismentului în casele aristocraților. Nu este surprinzător faptul că masa de șah a devenit și favorita regalității. Se spune că regina Victoria a fost un jucător dedicat, găsind adesea alinare în joc în timpul văduviei sale, iar Edward al VII-lea i-a călcat pe urme. Unele
dintre cele mai frumoase seturi de șah și mese pot fi găsite la Castelul Windsor, inclusiv un set oriental realizat în aur și fildeș și încrustat cu pietre rare și prețioase.

Astăzi, mesele de șah sunt disponibile în toate dimensiunile, stilurile, formele și materialele. Există de asemenea multe modele moderne, minimaliste, iar toate aduc ceva nou în peisaj. Pot fi create chiar exemplare personalizate. Cele mai multe mese de șah sunt fie rotunde, pătrate sau dreptunghiulare, dar sunt disponibile și alte forme mai neobișnuite. Mesele rotunde tind să ocupe mai puțin spațiu și inspiră ideea de colaborare, mai mult decât cele pătrate sau dreptunghiulare.

În competițiile de mare anvergură sunt folosite astăzi table de șah digitale, cu ajutorul  cărora se poate transmite totul pe internet, dar la baza creării lor stă tot modelul tradițional. De asemenea, se poate observa preferința pentru modelul cu pătrate de nuanțe alternante prin faptul că atât persoanele care practică acest sport al minții, cât și cele care nu îi cunosc niciuna din reguli, îl folosesc în diverse circumstanțe, de la decorarea spațiilor interioare până la tatuaje.

Masa de șah este precum platoul de filmare atunci când se realizează un film, iar piesele sunt actorii. Pentru că acordăm atât de multă importanță rolului fiecăreia dintre acestea, tindem să uităm că fără spațiul de care acestea au nevoie pentru a însemna cu adevărat ceva, jocul nu ar exista, iar filmul nu s-ar mai turna. Atunci când te gândești la șah, iar primul lucru care îți vine în minte sunt pionii, regina, turnul etc, imaginează-ți-le așezate pe masa din bucătărie. Nimic nu mai are sens.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*