Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Secretarul de stat Ionel Oprea spune că Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava va introduce un nou standard privind circuitele unui spital județean, pentru unitățile medicale județene

Miercuri, 29.04.2020, ora 9.00, la inițiativa prefectului județului Suceava, în sala Bucovina a Palatului Administrativ, a avut loc o ședință operativă la care au participat domnul secretar de stat Ionel Oprea, coordonator al Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, domnul col. Daniel Derioiu manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Niță, conducerea interimară aleasă care va prelua managementul Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava începând cu data de 01.05.2020, respectiv domnul doctor Anatolii Buzdugan, manager interimar și domnul doctor Valeriu Gavrilovici, director medical, domnul dr. Liviu Trifina, reprezentant al ONG-urilor și mediului de afaceri, doamna Irina Vasilciuc administratorul public al județului Suceava și domnul consilier județean Ioan Bădeliță, președinte al Consiliului de administrație la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava.

Scopul ședinței a fost prezentarea situației existente la nivelul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava la momentul predării managementului medical de către conducerea militară către noua conducere interimară, precum și stabilirea strategiei pentru asigurarea continuității de acțiune.

În deschiderea ședinței, prefectul județului Suceava a ținut să adreseze noii conduceri interimare, stima deosebită față de modul democratic în care au fost desemnați de colegii lor, exprimându-și totala susținere și convingerea că aceștia vor reuși să coaguleze în jurul lor, întregul personal pentru ca Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava să revină la normalitate.

Președintele Consiliului Județean a remarcat prezența, în sala de ședințe, a domnului dr. Liviu Trifina, reprezentant al societății civile, și a mulțumit acestuia pentru faptul că a acceptat ca prezența societății civile la aceste ședințe, în care se discută măsuri importante pentru suceveni, să devină o regulă. Conform acestuia, dincolo de războaiele mediatice și alte aspecte care țin de lupta politică, cel mai important lucru trebuie să fie concentrarea forțelor – societate civilă, instituții deconcentrate, administrație -pentru salvarea vieții oamenilor.

Coordonatorul activității Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, domnul secretar de stat Ionel Oprea a prezentat conceptul noului ATI de lângă Spitalul Vechi, construit dintr-un ansamblu de containere structurat pe două circuite- COVID-19 și non- COVID, inclusiv două garderobe – filtru de acces, care va permite reluarea activității în ambulatoriu, și care va fi menținut până la sfârșitul anului. Domnul secretar de stat a transmis că, după finalizarea acestei investiții, Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava va deveni etalon la nivel de țară și se va șterge imaginea formată acum o lună și ceva, imagine care nu este definitorie pentru această unitate medicală. De asemenea el a precizat că Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava va introduce un nou standard privind circuitele unui spital județean, pentru unitățile medicale județene.

În cadrul ședinței, domnul secretar de stat a anunțat că aproximativ 1000 de angajați din rândul personalului medical sunt testați negativ, putând reveni la lucru, la acest moment unitatea medicală fiind la 66% din capacitatea medicală din punct de vedere al resursei umane.

La finalul intervenției sale, domnul secretar de stat Ionel Oprea a ținut să adreseze mulțumirile sale cetățenilor Sucevei, care au primit cu căldură și deschidere echipa medicală militară, dar și autorităților, apreciind că sunt autorități responsabile, care s-au implicat și au depus toate diligențele pentru normalizarea situației, considerând că această atitudine va fi extrem de benefică pentru noua conducere interimară. Din nou, domnia sa a ținut să-și exprime aprecierea față de reacția societății civile, de spiritul de solidaritate de care a dat dovadă.

Domnul manager interimar colonel Daniel Derioiu a mulțumit pentru tot sprijinul primit în perioada cât a activat conducerea medicală militară, considerând că autoritățile județene au avut o atitudine proactivă, venind în întâmpinarea nevoilor identificate la nivelul unității medicale, dar și a celor generate de șederea echipei de conducere militară.

La finalul intervențiilor, echipa de conducere medicală militară care va preda managementul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, începând cu data de 01.05.2020, către noua conducere interimară, a prezentat necesitățile imediate identificate la nivelul unității medicale. Această prezentare a fost preluată de către președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur ca prioritate zero a administrației județene stabilind, de comun acord cu noua conducere, un plan etapizat pentru atingerea obiectivelor propuse. Astfel, președintele Consiliului Județean Suceava, a transpus aceste necesități identificate de conducerea medicală militară și transmise în cadrul ședinței în forma unui Decalog al priorităților:

Salvarea de vieți, exprimând întregul sprijin al instituției pe care o conduce pentru aplicarea tuturor măsurilor necesare atingerii acestui scop.

Înființarea unui laborator propriu al Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, dotat și utilat la cele mai înalte standarde care să fie capabil să realizeze imediat analizele uzuale.

Dezvoltarea sistemului informatic și protecția împotriva atacurilor, având în vedere că acesta stochează date medicale personale ale pacienților dar și pentru acuratețea raportărilor efectuate.

Asigurarea unei gestiuni integrate în farmacia proprie a unității medicale, prin introducerea nu numai a medicamentelor necesare, dar și a echipamentelor și materialelor de protecție pentru a se preveni eventuale disfuncționalități în evidența și utilizarea acestora.

Cooptarea unui medic epidemiolog care să asigure, să monitorizeze și să dezvolte circuitele epidemiologice ale Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, prin demersuri realizate către toate autoritățile competente, inclusiv prin solicitarea sprijinului autorităților universitare.

Construirea filtrelor de acces și păstrarea funcționalității lor. În acest sens, președintele consiliului Județean a solicitat noii conduceri interimare să vină să prezinte necesitățile pentru atingerea acestui obiectiv.

Dotarea centrului de hematologie pentru a putea oferi protecție, având în vedere că Suceava este un generator de anticorpi de plasmă. Președintele Consiliului Județean Suceava a ținut să puncteze că așa cum țara a fost generoasă cu Suceava, și noi trebuie să fim generoși cu țara.

Punerea în aplicare a Planului de reacție și a Planului de monitorizare, documente de bază pentru o bună gestionare a situației de criză.

Managementul resursei umane. Stabilirea unei relații cu salariații bazate pe respect reciproc, loialitate și transparență. Implementarea principiilor de management prin cooptarea și cointeresarea angajaților, prin respectarea opiniilor obiective și încurajarea inițiativelor.

O comunicare internă și externă eficientă și benefică. Președintele Consiliului Județean a solicitat noii conduceri interimare să informeze imediat atât Consiliul de Administrație al spitalului cât și Consiliul Județean asupra problemelor cu care se confruntă, pentru a putea oferi imediat sprijinul necesar. De asemenea a insistat asupra unei comunicări externe transparentă și obiectivă, pentru ca cetățenii să fie informați corect, să cunoască modul în care sunt asigurate serviciile medicale de către unitatea medicală dar și pentru a se evita dezinformarea și propagarea unor știri nereale.

La finalul ședinței, echipa de medici militari a transmis cetățenilor Sucevei admirația pentru modul în care au acționat în toată această perioadă de carantinare, respectând restricțiile impuse, prin conduita lor contribuind la efortul comun.

Domnul doctor Anatolii Buzdugan, noul manager interimar și noul director medical, domnul doctor Valeriu Gavrilovici, au precizat că deși nu au experiență în managementul unei unități medicale, conștientizează greutatea votului primit și vor face tot posibilul să facă față acestei provocări, intenționând să-și mobilizeze colegii prin respect și profesionalism.

Președintele Consiliului Județean Suceava a transmis medicilor militari din partea administrației județene aprecierea pentru munca depusă în vederea stabilizării situației înregistrate la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava și dezvoltării documentelor suport necesare unui management medical performant.

Prefectul județului Suceava a mulțumit conducerii medicale militare pentru eforturile depuse pentru ca Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava să- și recapete statutul de unitate medicală de elită.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*