Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Campanie de screening în mediul rural pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș Papanicolau

Cancerul de col uterin reprezintă 9% din totalul cancerelor la femei la nivel mondial, a patra cauză de cancer la femei și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 de ani. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea și incidența cancerului de col uterin (3.300 de cazuri noi și 1.700 de decese).
În anul 2019 la noi în județ s-au înregistrat 77 de cazuri noi de cancer de col uterin (24 în mediul urban și 53 în mediul rural), au fost consemnate 38 de decese, iar la sfârșitul anului au rămas în evidențele oncologice 923 de femei cu acest diagnostic.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului papilloma uman și screeningul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin.
Programul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolau la populația feminină eligibilă în regim de screening are ca beneficiare femeile în vârstă între 25 și 64 ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.

Acestea se pot adresa medicilor de familie, medicilor ginecologi sau celor de planificare familială. Aceștia le informează, le consiliază cu privire la măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi recoltează sau trimit pentru recoltare de material cervical. Există două rețele de screening la nivelul județului, una organizată de Spitalul Județean și una de Spitalul Municipal Fălticeni, din care fac parte medici din diverse zone ale județului, inclusiv din zona Câmpulung Moldovenesc și zona Vatra Dornei.

Începând cu luna martie a anului 2019, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, prin unitățile mobile cu care a fost dotat de Ministerul Sănătății și specialiștii de care dispune a venit în sprijinul rețelelor de screening organizate în județul nostru.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava prin compartimentul Evaluare și promovare a sănătății și asistenții medicali comunitari, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, desfășoară o campanie de screening în mediul rural pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș Papanicolau la populația feminină eligibilă. Cu acest prilej au avut loc sesiuni de informare despre prevenția cancerului de col uterin, despre virusul HPV (Human Papiloma Virus), despre importanța vaccinării.

Autospecialele pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate şi dotate s-au deplasat în 45 comunități rurale. Au participat la screening un număr de 2.764 femei, dintre care la 532 femei testate rezultatele au fost pozitive.
Prin rețelele de screening județene au fost testate 2.691 femei eligibile, cu 196 rezultate pozitive. În 2019 Ministerul Sănătății a alocat județului nostru pentru finanțarea testării Babeș-Papanicolau 274.000 lei, o sumă mai mare decât cea din anul precedent, când au fost alocați 241.000 lei.

Infecția cu virusul papiloma este direct răspunzătoare de producerea cancerului cervical în 100% din cazuri. Infecția cu HPV este asociată și cu alte tipuri de cancer: 88% din cancerele anale, 70% din totalul cancerelor vaginale, 50% din cele peniene, 43% din cele vulvare, inclusiv cancerul oro-faringian.
În marea majoritate a cazurilor, infecțiile cu HPV sunt asimptomatice și nu progresează într-o boală clinică. Infecția persistentă cu HPV poate evolua până la apariția leziunilor precanceroase, considerate precursoare ale cancerului. Infecția cu HPV nu se poate trata.

În proporție de peste 64% prima infecție cu HPV se întâmplă la primul raport sexual. Până la vârsta de 45-50 de ani peste 86% dintre femei au trecut prin infecția cu HPV.
Amintim că Ministerul Sănătății a inițiat în această lună Campania de vaccinare anti-HPV, vaccinare inclusă în Programul Național de Vaccinare – Vaccinarea grupelor populaționale la risc.
Vaccinarea gratuită se realizează la solicitarea părinților / reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Vaccinarea gratuită este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vârstă de 11-14 ani, părinții urmând să decidă individual când anume în acest interval se va face vaccinarea.
Vaccinarea se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă de 9 – 26 ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.
Prevenția primară prin vaccinare și depistarea precoce a leziunilor precanceroase prin screening pot contribui la reducerea substanțială a incidenței și a mortalității cancerului de col uterin.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*