Ziua Bucovinei a fost marcată la Suceava printr-o adunare solemnă desfășurată în Sala “Ștefan cel Mare” din Palatul Administrativ și depunere de coroane la statuia bucovineanului Iancu Flondor (1865-1924), patriot din Bucovina de Nord, supranumit “artizanul Unirii”. Unirea Bucovinei cu România a însumat o serie de evenimente politice care au culminat cu votarea în unanimitate de către Congresul General al Bucovinei, pe data de 28 noiembrie 1918, a unirii fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României.
28 noiembrie este ziua în care, acum 101 de ani, s-a încheiat procesul istoric al Unirii Bucovinei cu România și a avut loc proclamarea Unirii Bucovinei cu România.
A fost un moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român, alături de unirea anterioară Basarabiei – la 27 Martie – şi de unirea ulterioară a Transilvaniei, la 1 Decembrie 1918.
Contribuția lui Iancu Flondor la Unirea Bucovinei cu România a fost recunoscută atât de istorici, cât și de contemporanii săi, care notau că „atât de strâns legat este numele lui Flondor de actul istoric de la 1918, încât aproape s-a identificat cu dânsul”.