În Duminica a VIII-a după Rusalii (11 august), Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Bilca 1, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava, scrie Ziarul Lumina.
Alături de Episcopul- vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a slujit un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul de Rădăuţi – părintele Petru Lupăştean – şi parohul de la Bilca 1 – părintele Gheorghe Calancea. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Aletheia” din Iaşi, dirijat de Dorina Iuşcă.
La momentele cuvenite din Sfânta Liturghie, tânărul teolog Ciprian Casian Calancea a fost hirotonit întru diacon.
„Vreţi să se înmulţească cele ale dumneavoastră? Daţi câte ceva din cele pe care le aveţi”
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Damaschin a subliniat: „Astăzi la Sfânta Evanghelie am ascultat despre o minune a Domnului Iisus, o înmulţire a cinci pâini şi a doi peşti. Două învăţături desprindem din prima parte a Evangheliei acestei zile. În primul rând, învăţăm că lui Dumnezeu îi pasă de noi, Dumnezeu are grijă şi de sufletul nostru, dar are grijă şi de trupul nostru. Încredinţaţi-i lui Dumnezeu toată viaţa dumneavoastră, şi a sufletului şi a trupului. Nu faceţi în timpul pe care trebuie să-L dăm lui Dumnezeu cele care ţin de trup, pentru că, după aceea, când vă veţi duce să faceţi cele pentru viaţa aceasta materială, nu veţi avea spor. Dacă-I dăm lui Dumnezeu ceea ce trebuie să-I dăm lui Dumnezeu, va veni binecuvântarea Lui şi-atunci când vom face cele ale trupului. Al doilea lucru pe care îl învăţăm e acela că pâinile s-au înmulţit când ele au fost împărţite! Vreţi să se înmulţească cele ale dumneavoastră? Daţi câte ceva din cele pe care le aveţi şi binecuvântarea Domnului va veni cu prisosinţă şi cu îmbelşugare asupra vieţii dumneavoastră”.
La final, părintele paroh Gheorghe Calancea a mulţumit ierarhului, părinţilor care au slujit, precum şi credincioşilor care au participat la această Sfântă Liturghie pe care comunitatea din Bilca a închinat-o Anului omagial al satului românesc. După ce copiii şi credincioşii au primit Sfânta Împărtăşanie şi anafură, toţi cei prezenţi au asistat la un moment artistic care a avut loc în curtea bisericii, în faţa casei-muzeu.