Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Cultura de afin – de ce este profitabilă

Fructele de pădure sunt ferme tot mai răspândite în țară. O mare parte din producție se duce spre export, pe piața externă, ceea ce garantează și profitul. Poate fi plantație alternativă la clasice livezi, tradiționale, de măr și păr. A devenit în timp una dintre cele mai bune investiții agricole, chiar și când suprafețele cultivate sunt mici.

Când vine vorba de afin există cerere mare, randament de producție, deci ingredientele necesare pentru a rezulta o afacere profitabilă există. Atenție însă, înființarea unei exploatații de afin implică factori cheie ce vor dicta succesul ulterior.

Materialul săditor

La baza unei afaceri de profil stă în primul rând materialul săditor. Pentru alegerea unui tip de afin este recomandat să apelați la specialiști. Poate va fi mai tentant să cumpărați din piețe sau să vă orientați după producția unora care au experimentat deja cum se manifestă un soi pe terenul din zonă. Mai degrabă cereți ajutor de la cei care pot garanta calitatea soiulului.

Pepiniera Moara este o recomandare, cu peste 20 de soiuri de afin, cu perioada de coacere diferită. Vor conta tipul de sol și alte detalii, pentru ca alegerea să fie despre un material săditor cu cele mai mari șanse de producție sporită.

Dacă ar fi să ne orientăm spre alte sfaturi venite din partea celor experimentați, atunci ar fi bine de ales două sau chiar trei soiuri de afin, acești arbusti fructiferi să fie de doi ani, cu sistem radicular bine dezvoltat. Afinul este puternic și se autopolenizează, cel mai bine reacționând la polenizare încrucișată.

Soiuri de afin

Printre cele mai cunoscute soiuri de afin se numără Earlyblue, Nelso, Elliot sau Briggita. Soiuri foarte bune sunt și altele, diferențele fiind despre perioada de maturitate a fructelor, precum și dimensiunea acestora. Spre exemplu dacă interesează ca fructele să fie mari, atunci soiuri recunoscute pentru o astfel de producție sunt Earlyblue, Bluegold sau Toro. Dar acestea din urmă se vor culege la sfârșit de iulie, Earlyblue fiind timpuriu, la sfârșit de iunie având deja fructele gata de cules.

Plantarea de afin

Plantarea se recomandă a fi făcută toamna, în luna octombrie, maximum noiembrie. Dacă zona este una secetoasă, plantarea va avea loc în primăvară, nu mai târziu de aprilie. Ca regulă generală, se respectă standard distanța de 3×1 metri.

Specialiștii spun că o dată la 2 sau 3 ani maxim se administrează turbă acidă, pentru a ajuta solul și planta. Turba acidă se administrează și la plantare, în gropile făcute pentru fiecare arbust. La solurile sărace se administrează 15-20 kg și alte 7 kg de gunoi bine fermentat, îngrășământ natural. Se mai poate folosi rumeguș de conifer, sulf muiabil, uree, sulfat de amoniu, care să sporească aciditatea solului.

Afinul cere sol acid sau chiar foarte acid. De asemenea, terenul trebuie să fi ușor, bine drenat, de evitat soluri compacte și argiloase.

Cât despre partea de irigare, afinul are nevoie de apă suficientă, având o înrădăcinare superficială și pentru a se dezvolta necesitând o cantitate considerabilă de apă. În perioade secetoase, la hectar se pot consuma până la 50.000 de litri de apă.

Negreșit, afinul este o cultură rentabilă, dar cere investiții considerabile. Merită și pentru că va fi o investiție pe termen lung. Culturile de afin au cele mai multe șanse de a rezista ani de zile. Durata unei exploatații depinde însă de întreținere și nu numai. Spre exemplu, plantația matură intră în rod imediat, nu după 3-4 ani. Producția este și ea mare sau cel puțin mulțumitoare, raportat la suprafața cultivată și se poate începe cu zone mici. La hectar se poate obține chiar și 12-15 tone de fructe, ceea ce demonstrează eficienţa investiției într-o exploatație de genul.

Profitul vine din faptul că afinul cunoaște cerere mondială. Este un arbust fructifer ce se menține în trend oarecum. Doar că nu producem cât consumăm, deci cerere există în continuare.

Pentru cei interesați de primele achiziții și cele mai importante până la urmă, de soiuri de afin, Pepiniera Moara propune oferte variate, la prețuri rezonabile. Soiurile comercializate sunt cele productive pe solurile noastre, garantând un rezultat optim. Detalii în acest sens, indicații despre cultură și alte informații de profil se regăsesc în cadrul paginii oficiale, pepinieramoara.ro.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*