În ultimele zile, pe mai multe tronsoane de drum din municipiul Suceava dar şi din judeţ, poliţiştii rutieri au acţionat pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate, de către ocupanţii autovehiculelor aflate în trafic.
Poliţiştii rutieri au fost secondaţi în misiunea lor de poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității care au explicat participanţilor la trafic importanţa utilizării centurii de siguranţă pentru reducerea riscului de deces în caz de accident sau a vătămărilor corporale grave.
Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecţie împotriva vătămării în caz de accident. Două treimi dintre persoanele decedate în accidente rutiere în 2016, nu purtau centura de siguranţă.
Polițiștii rutieri au controlat în cadrul acțiunii 1581 de autovehicule, fiind vizată utilizarea centurii de siguranță și în subsidiar prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul utilizării telefonului mobil în timpul condusului. Au fost aplicate 327 de sancțiuni contravenționale, 46 dintre acestea fiind pentru utilizarea telefonului mobil și 281 pentru nerespectarea legislației privind portul centurii de siguranță.
E bine de ştiut că: în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 de kg acţionează o forţă de cca 2 tone. Un copil de 25 kg este proiectat în faţă cu o asemenea forţă încât este imposibil ca forţa musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă. Un impact la 40km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.
Utilizarea centurii de siguranţă reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate.
De asemenea, polițiștii reamintesc faptul că potrivit legislației în vigoare, lipsa centurii de siguranță este o contravenție și se sancționează cu amendă și cu două puncte de penalizare. Cum sancțiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, iar un punct – amendă are valoarea de 145 de lei, rezultă că șoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei și cele două puncte de penalizare. Și pasagerii care nu poartă centura de siguranță sunt vizați de aceste sancțiuni.
În ceea ce privește obligativitatea purtării centurii de siguranță, există și câteva excepții. Conform legii, se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:
conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;
femeile în stare vizibilă de graviditate;
conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă. În acest caz, persoanele în cauză sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conținutul căruia trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia.
instructorii auto pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.