Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Se amână restituirea taxei auto. Nu se mai primesc banii conform calendarului iniţial

masini in trafic, stiri, botosaniSe amână restituirea taxei auto. Românii nu îşi mai primesc banii conform calendarului iniţial. Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern în 21 decembrie, seara, prin care se introduc noile taxe a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial. Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie 2019. În ordonanţă e decalat şi calendarul de restituire a taxei auto.

În Ordonanţa publicată sâmbătă în Monitorul Oficial, restituirea banilor încasaţi de stat pentru taxele uto se amână cu 6 luni. Conform ordonanţei, noul calendar de restituire este următorul

1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019, pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; actualmente, perioada de restituire se termină la finele acestei luni;

1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019, pentru timbrul de mediu, pentru care se prevede actualmente ca termen-limită finele lunii martie 2019.

Taxa auto de restituit pentru 7 milioane de români

În practică, mecanismul restituirii nu a mers atât de bine, mulți proprietari de mașini s-au plâns de trecerea și a luni de zile între momentul depunerii cererii și cel al restituirii banilor; alții au primit banii de ceva vreme, dar încă așteaptă să le intre și în conturi și dobânzile (ordonanța a prevăzut oricum că dobânzile se vor acorda ulterior sumei principale de restituit).

Perioada de restituire a fostelor taxe auto (taxa specială, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante) se va prelungi până vara viitoare, la fel și pentru timbrul de mediu. Pentru cele dintâi, data-limită pentru restituirea banilor era chiar la finele acestui an, ceea ce înseamnă că unii dintre cei care au depus cereri ar mai putea aștepta încă jumătate de an ca să vadă banii intrați în conturi.

În total, statul are de returnat 6 miliarde de lei pentru 7 milioane de proprietari de maşini. Până pe 2 octombrie, ANAF a dezvăluit că plătise doar pentru un milion de proprietari aproape 2,5 miliarde de lei.

Sursa: Observator.tv


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*