Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Atenţie! ANSVSA ameninţă cu amenzi pe cei care îşi sacrifică porcul în gospodării

Porc-sacrificat-la-taraAmenzi uriase vor fi aplicate gospodarilor, anunta Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor! Veterinarii avertizeaza ca este interzisa comercializarea porcilor domestici, a carnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA) si recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar.

Aceasta inseamna ca, atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica. Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave. Daca porcul este bolnav, prin vanzarea necontrolata riscati sa imbolnaviti alti oameni sau alte animale, iar raspandirea bolilor la animale sau om se pedepseste, conform legii. Porcul crescut in gospodarie, carnea si produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru a:

verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare;
da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a nu va pune sanatatea in pericol;

asoma porcul inaintea sacrificarii, a scuti animalul de suferinta si a respecta cerintele de bunastare a animalelor . In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului, numai daca acesta este identificat si inregistrat.

Si trichineloza ramane un pericol

Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti. Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie. Probele se recolteaza din limba, musculatura intercostala, pilierii diafragmatici, muschii maseteri, muschii abdominali, partea musculara a diafragmei situate in apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este intre 9 si 45 de lei + TVA, in functie de metoda utilizata (trichineloscopie directa sau digestie artificiala).

Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.

Cumparati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta. In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, sau din piete, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte: existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele de origine animala; – integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*