Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Două unități mobile, utilizate în programul de screening pentru cancerul de col uterin, vor deservi regiunea Moldovei, inclusiv județul Suceava

Ministerul Sănătății a achiziționat 8 unități mobile, complet utilate și dotate, care vor fi utilizate în programul de screening pentru cancerul de col uterin. Două unități mobile sunt destinate Institutului Regional Oncologic Iași, care vor deservi regiunea Moldovei, inclusiv județul Suceava, potrivit deputatului de Suceava, Maricela Cobuz.

like facebook, suceava, news, stiriAutospecialele vor fi livrate către 7 centre naționale, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare și stabilirii cadrului general de funcționare, să se înceapă campanii regionale de testare.

Unitățile sanitare beneficiare ce participă la campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și către care sunt destinate aceste autospeciale sunt:
-Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.);
-Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca;
-Spitalul Clinic Județean Mureș;
-Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timisoara;
-Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova;
-Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București;
-Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”București.

Achiziția celor 8 unități mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate a fost realizată de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar”, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Achiziția autospecialelor a fost realizată în vederea creșterii capacității tehnice a rețelei naționale de screening în vederea îndeplinirii programului național de testare a cancerului.

Aceste 8 unități vor consolida programul național de screening pentru cancer de col uterin și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate.

Dezvoltarea programelor de prevenție și creșterea capacității de screening sunt obiective importante ale Programului de guvernare. Politicile de sănătate promovate de Guvern pun accent pe depistarea și tratarea unor boli cu morbiditate și mortalitate mare, care au costuri mari de îngrijire și ale căror șanse de vindecare sunt mult mai mari, dacă sunt depistate la timp.

Ministerul Sănătății a demarat implementarea a 7 programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului național de screening și a capacității tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

Cele 7 programe sunt: depistarea precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular și programe destinate gravidei și copilului.

Etapa I a acestor proiecte se află în derulare, urmând ca activitatea propriu-zisă în cadrul proiectelor finanțate din fonduri structurale să demareze către sfârșitul anului sau începutul anului 2019.

Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanțare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, pentru creșterea în continuare a capacității tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere inițierea unei proceduri de achiziție de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie și citologie.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*