Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Schimbări importante pentru românii care stau la bloc. Noua lege a asociaţiilor de proprietari a intrat în vigoare de azi

Noua lege a asociaţiilor de proprietari, cu obligaţii suplimentare pentru cei care locuiesc la bloc, intră în vigoare de vineri. Legea aduce modificări privind înființarea, organizarea, și funcționarea asociațiilor de proprietari, administrarea, întreţinerea şi folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii. De asemenea, strângerea fondului de rulment, în scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente, devine obligatorie. Asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.

like facebook, suceava, news, stiriNoua lege 196/2018 a Asociaţiilor de proprietari a apărut în Monitorul Oficial pe data de 30 iulie, iar de vineri întră în vigoare.

Noua lege vizează în primul rând o mai bună structură a conducerii asociaţiilor de proprietari, precum şi clarificarea atribuţiilor fiecăruia.

”Preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal. Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sau pentru depăşirea atribuţiilor legale şi statutare, preşedintele asociaţiei, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor sau terţilor, după caz.”

Una dintre schimbările aduse de noua lege este introducerea obligativităţii strângerii fondului de rulment, în scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente. Asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.

Restanţierii la întreţinere pot rămâne fără apartamente. Asociaţiile vor putea pune ipotecă în cazul datoriilor mai vechi de 3 luni, care depăşesc salariul minim brut pe economie, a cărui actuală valoare este de 1.900 de lei.

Termenul de plată este de 30 de zile de la afişarea sumelor la avizier. Cei care nu înştiinţează în prealabil despre modificări efectuate în interior riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

Proprietarii sunt obligaţi să permită accesul în locuinţă pentru reparaţii sau în situaţii de urgenţă. În caz contrar, sancţiunile pot ajunge până la 3.000 de lei.

Administratorii de bloc trebuie, totodată, să obţină un certificat de calificare profesională.

De acum înainte, fiecare asociaţie devine obligată să aibă un cont unic bancar, prin care sa ruleze toţi banii.

Sursa: Romaniatv.net


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*