Joi 07 Decembrie 2023, Actualizat 12:00 am

Polițistul Ciprian Șfichi, atacat cu o sabie de un interlop, ar putea beneficia de despăgubiri în urma tratamentelor și operațiilor suferite

Ministerul Administrației și Internelor propune îmbunătăţirea legislaţiei privind acordarea despăgubirilor de viaţă şi sănătate pentru poliţişti. Luni, 17 septembrie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc şedinţa Comisiei de dialog social pentru discutarea propunerilor MAI de modificare a legislaţiei privind asigurarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor.

like facebook, suceava, news, stiriUnul dintre beneficiarii noilor prevederi va fi poliţistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava care în decembrie 2017 a fost grav rănit după ce a fost lovit cu o sabie în cap în timpul unei intervenţii. Din cauza gravităţii rănilor suferite, poliţistul a fost tratat în mai multe unităţi medicale de specialitate şi urmează să fie supus în curând unei noi intervenţii chirurgicale.

Reprezentanţii Corpului Naţional al Poliţiştilor şi ai organizaţiilor sindicale reprezentative ale oamenilor legii şi-au exprimat susţinerea faţă de proiectele de acte normative elaborate la nivelul MAI pentru consolidarea drepturilor poliţiştilor răniţi în timpul sau în legătură cu exercitarea serviciului.

Proiectele de acte normative se află deja în procedură de transparenţă decizională, orice persoană interesată având posibilitatea să trimită propuneri şi sugestii. Este vorba despre proiectul Hotărârii Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1083/2008 privind asigurarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor şi ordinul de ministru care detaliază procedura de aplicare a soluţiei legislative propuse.

Printre propunerile MAI se numără acordarea de despăgubiri pentru a acoperi contravaloarea cheltuielilor legate de asigurarea tratamentului medical şi pentru poliţiştii invalizi, respectiv poliţiştii răniţi care au fost declaraţi inapt pentru serviciul poliţienesc şi care au fost încadraţi într-un grad de invaliditate de către comisiile de expertiză medico-militare, ca urmare a rănirii suferite. În prezent, nu este prevăzută în mod expres acoperirea acestor cheltuieli medicale efectuate după încetarea raporturilor de serviciu.

Printre cheltuielile care vor fi acoperite se numără cele legate de asistenţa medicală efectuată în unităţi sanitare publice din ţară, cazare şi masă în unitatea medicală respectivă, medicamente şi dispozitive medicale, transport dus-întors până la/ de la unitatea medicală pentru poliţistul rănit şi un însoţitor al acestuia.

În situaţia în care poliţistul rănit nu poate fi tratat în instituţii sanitare publice din ţară, în baza unui referat întocmit de către o comisie multidisciplinară constituită prin dispoziţie a directorului Direcţiei Medicale, ministrul afacerilor interne poate aproba acordarea de despăgubiri care să acopere toate cheltuielile realizate în unităţi sanitare private din ţară sau unităţi sanitare din străinătate.

De noile prevederi vor beneficia şi poliţiştii invalizi, respectiv poliţiştii răniţi, care au fost clasaţi inapt pentru serviciul poliţienesc şi care au fost încadraţi într-un grad de invaliditate anterior intrării în vigoare a propunerilor MAI, cheltuielile acoperite fiind cele efectuate după intrarea în vigoare a HG..


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*