În urma avertizărilor de fenomene meteo periculoase, din ultima perioadă, la nivelul Prefecturii Județului Suceava s-a întrunit, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai prefecturii, pompierilor militari, poliţiei, jandarmeriei şi ai S.G.A. (Sistemul de Gospodărire a Apelor).
De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat permanent toate primăriile de pe raza judeţului, cu privire la atenţionările emise.
Pe parcursul zilei de joi, 26 iulie 2018, în urma ploilor torenţiale pompierii militari suceveni, alături de comitetele locale pentru situații de urgență și lucrători ai Serviciului de Gospodărire a Apelor, au intervenit, evacuând apa din trei curți, o anexă și un beci în comuna Păltinoasa, și pentru decolmatarea a două fântâni în orașul Solca și una în comuna Brodina.
De asemenea, autoritățile au monitorizat în permanență zonele unde punctual s-au înregistrat căderi de precipitații abundente, printre care menționăm barajul de deviere „Dumitrelul” din localitatea Gura Haitii, ce aparține Parcului Național Călimani, iazul de decantare din localitatea Tărnicioara, comuna Ostra, și cursul râului Moldova, în zona gropii de gunoi din municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde cu ajutorul unor utilaje s-a consolidat un dig de protecție, pentru prevenirea inundațiilor.
Alte zone în care a existat pericolul de inundații și s-au monitorizat au fost localitățile Brodina, Vicovu de Sus, Voroneț și zona digului de protecție de pe malul râului Râșca, în localitatea Bogdănești.
În cursul după amiezii de joi, 26 iulie, s-a produs o surpare în zona adiacentă a unui pilon de pod, pe un drum comunal din localitatea Capu Câmpului, fiind posibil doar accesul pietonal.
Zonele critice au fost în permanent monitorizate pe tot parcursul nopţii, iar în perioada următoare, comisii mixte numite de prefectură, împreună cu autorităţile locale, vor fi în teren pentru evaluarea pagubelor generate de inundaţii.
La Prefectura Suceava sunt centralizate, în continuare, rapoartele operative transmise de către unitățile teritoriale administrative, iar pe baza acestora se vor întreprinde alte demersuri pentru obținerea de fonduri de la Guvern.
Până în prezent, 33 de primării au transmis aceste rapoarte.