Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

FOTO Programul „Cercetații Uniți”. Tabără pentru copiii polonezi, în Bucovina

Cu ocazia centenarului recâștigării independenței Poloniei și centenarului Marii Uniri a României, aproape 100 de tineri polonezi și români au cunoscut istoria și cultura țărilor lor în cadrul programului educațional „Cercetașii Uniți”. La inițiativa Institutului Polonez din București, programul a avut loc în luna iulie, timp de două săptămâni, în nordul României – în Maramureș și Bucovina. La activitățile cercetașilor au participat și circa patruzeci de tineri reprezentanți ai minorității poloneze.

like facebook, suceava, news, stiriProgramul educațional „Cercetașii Uniți” a constat din două părți, la care au participat reprezentanți ai celor mai mari organizații de cercetășie din Polonia (Asociația Cercetășiei Poloneze) și România (Cercetașii României). Prima parte a programului a fost o drumeție prin Munții Rodnei, în timpul căreia tinerii s-au cunoscut între ei, precum și au învățat despre cultura, istoria și limba ambelor țări. A doua parte, de staționare, a avut loc în Pleșa, un sat pitoresc din Bucovina, locuit de populația poloneză. În vecinătatea acestei localități, cercetașii polonezi au construit o tabără, în care, în perioada 19-23 iulie 2018, copiii din minoritatea poloneză din Bucovina împreună cu tineri cercetași români din Iași și Suceava au participat la jocuri educaționale și activități în aer liber.

Tabăra din Bucovina a stârnit interesul mass-media, inclusiv al televiziunii publice TVR, al agențiilor și portalurilor de știri, precum și a fost vizitată de oaspeți importanți și reprezentanți ai diferitelor autorități. Printre ei s-au aflat președintele Uniunii Polonezilor din România Gerwazy Longher, vicepreședintele aceleiași organizații Kazimierz Longher, preotul Stanisław Kucharek – vicedecan de Bucovina, preotul Andrei Staszkowian – paroh la Pleșa, precum și autorități ale Organizației Naționale „Cercetașii României”, în frunte cu președintele Andrei Avram și directorul executiv Mihaela Gîrleanu. În prezența lor, pe 21 iulie 2018, la Casa Poloneză din Pleșa a fost deschisă o expoziție care prezintă 100 de ani de cercetășie poloneză. Expoziția nu face doar o prezentare largă a participării cercetașilor la evenimente deosebit de importante pentru istoria Poloniei, ci amintește și de începuturile relațiilor cercetășești polono-române.

În prelegerile susținute, oaspeții oficiali ai programului educațional din Pleșa au acordat o atenție deosebită rolului foarte important al cercetașilor în istoria Poloniei și României, idealurilor acestora și metodelor educaționale. Exceptând scopul său educativ, proiectul „Cercetașii Uniți” și-a propus să prezinte mișcarea cercetășească copiilor și tinerilor din minoritatea poloneză din Bucovina.

Am dorit să facem cunoscută copiilor istoria Poloniei și a României nu pe băncile școlii, ci într-un mod diferit, mult mai antrenant. Era important, de asemenea, să vadă cum e viața de cercetaș, să învețe să se descurce în condiții naturale dificile, să învețe să folosească harta și compasul și să se convingă de faptul că scouting-ul ajută în viața de zi cu zi – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care a inițiat acest proiect. – A fost esențială, de asemenea, colaborarea strânsă și fructuoasă cu Uniunea Polonezilor din România, pentru care le sunt profund recunoscătoare. Datorită acesteia am putut, spre exemplu, să înnoptăm împreună cu copiii în Casa Polonă din Pleșa – adaugă doamna director Skieterska.

Partenerul principal al evenimentului a fost Uniunea Cercetașilor din Polonia – Detașamentul Wrocław Północ, ai cărei reprezentanți au organizat acest program cercetășesc.

Dovada succesului programului a fost ultima zi, când copiii au cântat melodii pe care le-au învățat de la noi și au dansat dansurile cercetășești pe care li le-am arătat – spune comandanta Detașamentului Wrocław Północ, Joanna Polańska. – A fost un proiect dificil. Ne-am temut că nu vom reuși să punem în practică toate ideile pe care le aveam înainte de a veni aici, ne făceam griji în privința diferențelor culturale, dar mai ales în privința faptului că în aceeași tabără vor fi cercetași și copii care nu au avut de-a face cu cercetășia până acum. Suntem, însă, foarte mulțumiți de ce-a ieșit. Copiii ne-au ajutat foarte mult cu traducerile, spre exemplu, și s-au implicat activ în toate atelierele și activitățile pregătite de noi – adaugă aceasta.

Potrivit majorității participanților la programul „Cercetașii Uniți”, unul dintre cele mai frumoase momente a fost ceremonialul „transmiterii focului”, în timpul căruia cercetașii polonezi au povestit despre istoria grea a Poloniei și lupta lor pentru libertate. Transmiterea focului s-a desfășurat sub forma unui spectacol poetic și muzical dedicat centenarului recâștigării independenței Poloniei și centenarului Marii Uniri a României.

După încheierea proiectului de la Pleșa, cercetașii polonezi au pornit într-un traseu de câteva zile prin România, care se va încheia la sfârșitul lunii iulie.

Ideea acestui program educațional comun dedicat cercetașilor din Polonia și România a luat naștere anul trecut la RoJAM, cea mai importantă întâlnire anuală a cercetașilor români din cadrul celei mai mari organizații din țară, Cercetașii României. Printre oaspeții RoJAM s-au aflat și polonezi de la Asociația Cercetășiei Poloneze, care au reprezentat Detașamentul Chorągiew Dolnośląska (Hufiec Wrocław Północ), precum și reprezentanți ai Institutului Polonez din București, care dezvoltă colaborarea cu mișcarea cercetășească în România încă din anul 2015. Programul „Cercetașii Uniți” a fost finanțat de Institutul Polonez din București din fondurile Ministerului polonez al Afacerilor Externe.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. FOTO Programul „Cercetații Uniți”. Tabără pentru copiii polonezi, în Bucovina | Moldova24

Lăsați un comentariu

*