Reprezentanții ACET Suceava au luat o serie de măsuri pentru stoparea poluării pe râul Suceava, după ce mai mulți pești au murit.
Potrivit acestora, Statia de Epurare primeste ape uzate menajere din principalele cartiere ale municipiul Suceava (Centru, Obcini, Zamca, Cuza Voda, Itcani, Burdujeni), din localitatile limitrofe (Ipotesti, Lisaura, Tisauti, Sf. Ilie, Scheia, Salcea) si ape uzate industriale de la agentii economici din Suceava și din zona Scheia.
Conform analizelor efectuate de catre Laboratorul Statiei de epurare pe probe medii, din dimineata zilei de 12.06.2018, ora 8.00, s-au constatat valori mai mari la principalii indicatori monitorizati față de zilele anterioare, in special la indicatorii substantelor consumatoare de oxigen (CBO5 si CCOCr) – în mod semnificativ pe colectorul C în care sunt preluate majoritar ape uzate industriale (deservește zona blocuri ANL – str. Privighetorii, str. Nicolaie Iorga, zona comercială SCS Suceava, o serie de agenți economici de pe Calea Unirii până în zona porții de acces nr 1 în AMBRO – traversează incinta AMBRO – după care din nou preia ape uzate menajere de la operatori economici din Mall Suceava și alți operatori până la descărcare în stația de epurare) .
Timpul de tranzitare al apei uzate prin stația de epurare este de aproximativ 16 ore, din care aprox. 4 ore sunt necesare pentru parcurgerea treptei mecanice și ajungerea apei uzate în treapta biologică.
Operatorul stației sesizează modificări ale indicatorilor de calitate ai apei uzate influente după un interval de 4 ore, în acel moment unda de poluare este ajunsă în treapta biologică și produce inhibarea sau distrugerea microorganismele din procesul de epurare biologică. Funcție de gradul de afectare al lanțului trofic din nămol activ sunt necesare perioade mari de timp pentru refacerea acestuia, 5 – 10 zile.
Afectarea treptei biologice a condus la imposibilitatea respectării indicatorilor de calitate la evacuare, fapt care a condus la scăderea concentrației de oxigen în râul Suceava, aceasta fiind cauza declarată de către Garda de Mediu Suceava pentru mortalitatea piscicolă, pe fondul unui debit foarte scăzut al râului Suceava și a unei temperaturi exterioare mari.
„Considerăm că mai pot fi inventariate și alte cauze ale acestei poluări: respectiv deversarea neautorizată a vidajelor autorizate si neautorizate, în canalizarea orașului a unor ape uzate puternic impurificate care nu se încadrează în valorile impuse de lege prin normativul tehnic NTPA 002/2002, în special pe timpul nopții, când nu este asigurat un debit de diluție cu ape menajere; înaintea unor fenomene meteorologice ce presupun averse de ploaie cu sau fără caracter torențial prin descărcarea directă, de către persoane necunoscute, în albia râului Suceava în zona limitrofă stației de epurare sau a pârâurilor Vătafu și Cetății, afluenți ai râului Suceava a resturilor chimice / organice rezultate din fose sau bazine vidanjabile, lucrări agricole sau procese industriale, spălarea diverselor utilaje (utilizate in tratamente chimice agricole, vidanje, etc). Pentru respectarea prevederilor din normativul NTPA 002/2002 compartimentul de Calitate-Mediu din cadrul ACET Suceava a stabilit un program de monitorizare și control a agenților economici cu risc de potențiali poluatori, ce prevede recoltări decadale.
În cadrul acestor verificări s-au înregistrat permanente depășiri ale valorilor admise prin normativul NTPA 002.”, susțin reprezentanții ACET.
Ca și măsuri pentru stoparea fenomenului de poluare pe râul Suceava s-au dispus următoarele: monitorizarea parametrilor pe intrări in Stația de Epurare din 2 in 2 ore; monitorizarea evacuărilor din AMBRO SA de 8 ori în 24 ore din colectorul “ C “ care traversează incinta societății AMBRO între căminele1 CM1 și CM4 notat pe planul anexat cu galben; marirea capacitatii de aerare a treptei biologice prin utilizarea tuturor aeratoarelor mecanice și creșterea la maxim a timpului de funcționare a acestora;
notificarea agentilor economici potentiali poluatori care au avut depasiri la indicatorii de calitate sa se incadreze in parametrii impusi de NTPA 002/ 2002; notificarea Comisariatului Garzii de Mediu Suceava, Agentiei de Mediu Suceava si Serviciului de Gospodarire a Apelor Suceava despre principalii agenti economici care nu se incadreaza in indicatorii de calitate impusi de NTPA 002/2002.
„Este regretabilă situația întâmplată dar, ACET S.A. Suceava consideră că mortalitatea piscicolă înregistrată pe râul Suceava în zona aval de stația de epurarea a fost rezultatul unui cumul de cauze, multe dintre ele neintrând în zona de responsabilitate a operatorului serviciului de apă și de canalizare”, susțin reprezentanții ACET.