Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, un bilanț al realizărilor din ultimii doi ani, dar și al nerealizărilor.
La capitolul infrastructură străzi, edilul a specificat că s-au turnat covoare asfaltice pe străzile: Ciprian Porumbescu, str. Scurtă, str.Aleea Nucului, str. Florilor, str. Ion Irimescu, str.Vasile Bumbac, s-au asflatat parcările de la MPO Mărășești și din zona Areni, vizavi de IPJ, s-au asfaltat străzi de pământm făcând referire la C. Moraru – Ițcani, în lucru, Lev Tolstoi – Burdujeni-sat, au început lucrările pe M. Sadoveanu – Serpentine și Bogdan Vodă- Zamca.
Totodată, Lungu a vorbit despre fluidizarea traficului rutier în zona Bazar, realizarea studiului de circulație pentru introducerea sensurilor unice, care va fi supus aprobării Consiliului Local, dar și a studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui pod nou peste râul Suceava.
Despre Sala Polivalentă cu 5.000 de locuri, Lungu a spus că în prezent proiectul este la aprobare la Ministerul Dezvoltării.
Tot la capitolul realizări, Lungu a trecut darea în funcțiune a Zonei de agrement Tătărași.
Potrivit acestuia, a avut loc licitația pentru investișia Gaz metan Burdujeni- sat și, susține el, lucrările ar urma să înceapă în acest an.
Până în toamnă ar urma să fie finalizate cele 80 de apartamente ANL noi, s-a finalizat strada principală Paris în cartierul Europa, s-au montat transformatoarele pentru alimentarea cu energie electrica a cartierului Europa și se lucrează la extinderea rețelelor electrice în cartier.
Totodată, este în curs de finalizare modernizarea Pieței Burdujeni, dar și instalația de încălzire la Piața Centrală.
Edilul a menționat de proiectele implementate cu fonduri elvețiene: modernizarea iluminatului public, montarea celor 28 de puncte de încărcare, achiziționarea mașinilor electrice.
A fost finalizat registrul spațiilor verzi, se lucrează la reabilitarea gardului la cimitirul Pacea Vechi. În ce privește ștrandul de la Ițcani, „s- a efectuat expertiza tehnică care arată că bazinele sunt fisurate, trebuiesc dărâmate.A fost licitat și adjudecat proiectul tehnic pentru reabilitarea ștrandului”.
Edilul a vorbit și despre câteva proiecte culturale, dar și realizarea unor parteneriate cu alte orașe, despre banii dați pentru spital, sport, biserici.
La capitolul nerealizări, edilul Sucevei a susținut că cea mai mare nerealizare o reprezintă întârzierea în accesarea fondurilor europene 2014-2020.
„Nu depinde de primărie, nu depinde de noi. Noi suntem în grafic, așa cum am văzut eu lucrurile la București, la întâlnirea de săptămâna trecută cu primul ministru suntem vreo 10 orașe la nivel de țară, care suntem pregătiți pentru accesarea fondurilor europene 2014-2020. O mare parte din orașe nu sunt pregătite pe proiecte mari de mobilitate și tare mă tem că se va mai prelungi acest termen care este 31.12 2018”, a spus Lungu.
Pierderea finanțării europene pentru grădinița în cartierul Obcini, întârzirea lucrărilor de investiții și reparații, dar și lipsa forței de muncă au fost trecute de edil tot la capitolul nerealizări.