Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Curiozități despre marii astronomi ai istoriei

telescop, stiri, suceava, newsStudiul spațiului dincolo de granițele planetei noastre a reprezentat un subiect de mare interes încă din cele mai vechi timpuri. Astronomia este o știință ce își are originile în Grecia Antică, pe vremea când Sparta și Atena erau la apogeul lor de dezvoltare. De vreme ce o mulțime de oameni au avut contribuții notabile pentru dezvoltarea astronomiei, acest articol urmărește să scoată în evidență câteva personaje marcante, împreună cu realizările pe care le-au avut în acest domeniu.

Galileo Galilei

Una dintre personalitățile marcante ale astronomiei și părintele astronomiei observaționale, Galileo Galilei auzise în 1609 despre invenția olandeză numită telescop. Atras fiind de aceasta, se decide să își construiască și el unul. Chiar dacă telescopul lui nu era prea puternic, dacă e să facem o comparație cu cele pe care le putem găsi astăzi, el a reușit să realizeze o serie de descoperiri importante, care au reușit să schimbe fața astronomiei. A reușit să vadă craterele, văile și munții de pe suprafața lunii, a observat numărul uriaș de stele din componența Căii Lactee, a ținut înregistrări precise ale activității solare și fazelor planetei Venus. Nu în ultimul rând, a reușit să descopere patru luni orbitând în jurul planetei Jupiter. A avut și numeroase realizări în domeniul matematicii, redactând primul articol academic despre probabilitatea diferitelor combinații pentru trei zaruri aruncate.

Claudius Ptolemaeus (Ptolemeu)

Un astronom care a trăit între anii 85-165 și care a folosit observațiile unui predecesor de-al său – Hipparchus, a reușit să dezvolte un model care prezicea mișcarea soarelui, lunii, planetelor și a stelelor. Modelul pe care l-a dezvoltat, numit și Sistemul lui Ptolemeu, înfățișa un univers în care Pământul era centrul și toate celelalte obiecte cosmice se mișcau cu o viteză constantă în orbite circulare. În Antichitate, cercul era considerat ca fiind forma perfectă, și în ciuda dovezilor contra orbitelor circulare de la acea vreme, Ptolemeu și-a construit modelul pe această idee a orbitelor circulare. Chiar dacă teoria lui s-a dovedit greșită o dată cu avansul tehnologic din ultimele secole, este de notat faptul că Sistemul lui Ptolemeu este cel mai longeviv sistem acceptat din istorie, fiind la baza astronomiei pentru o mie cinci sute de ani.

Nicolaus Copernicus

Astronomul care a pus capăt teoriei lui Ptolemeu a fost Copernicus, acesta ajungând la concluzia că de fapt Soarele ar fi centrul universului și nu Pământul. Copernicus considera că teoria lui Ptolemeu era depășită, dar în modelul revizuit dezvoltat de el a păstrat ideea orbitelor circulare. S-a bucurat și de susținerea altor astronomi ai vremii, precum Brahe sau Galilei, care l-au ajutat să dovedească faptul că acest model al universului portretiza realitatea într-un mod mai precis.

Putem continua povestind despre alți astronomi precum Johannes Kepler, Issac Newton, George Hale sau Henry Russell. Împreună au reușit să dezvolte astronomia așa cum o putem vedea astăzi. Chiar dacă unele dintre teoriile lor s-au dovedit a fi false, ele au reprezentat de fapt mici pași către descoperirile importante ce urmau să apară. Pornind de la acestea, s-a putut realiza ceea ce vedem astăzi.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Curiozități despre marii astronomi ai istoriei | Moldova24

Lăsați un comentariu

*