Un sucevean a trecut prin clipe de panică după ce a dat peste o bombă în timp ce săpa fundația pentru construcția casei, joi, în localitatea Râșca. El a chemat imediat pirotehniștii, care au identificat o bombă explozivă de aruncător, calibrul 82 mm, care provine din timpul celui de-Al doilea Război Mondial.
Aceasta era echipată cu focos, în perfectă stare de funcționare, și a fost găsită de către un cetățean, în propria gospodărie, în timp ce executa lucrări de excavație pentru fundația unei case de locuit.
Pirotehniștii au securizat zona și au evacuat din perimetru persoanele neautorizate.
„Situația în care s-a desfășurat misiunea a fost una complexă, cu un grad de periculozitate ridicat, deoarece bomba se afla la o distanță de doar 20 de metri față de clădirile din zonă, iar la orice șoc sau manevrare greșită, se putea declanșa o explozie care ar fi afectat totul pe o rază de aproximativ 800 de metri. După ridicarea muniției și punerea acesteia în siguranță, pirotehniștii au instruit persoanele aflate la fața locului privind modul de comportare în astfel de situații”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, slt.Alin Găleată.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava revine cu un apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie.
Astfel, sunt interzise:
– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
– joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie;
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe.
Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis:
– accesul persoanelor şi în special al copiilor;
– executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice;
– executarea unor lucrări funciare;
– circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate.
Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.