Doi polițiști suceveni sunt un adevărat exemplu pentru oamenii de pretutindeni, arătând că atunci când au îmbrăcat haina de polițist au ales să respecte jurământul de credință pentru țară și cetățeni pentru întreaga viață și nu doar în timpul programului.
Un tânăr ofițer de poliție din Suceava, aflat în timpul liber, a găsit un portmoneu cu bani într-un local din municipiul Suceava. Portmoneul era căzut în spatele unor scaune. Polițistul l-a verificat și a constatat că în portmoneu se afla suma de 400 de lei, dar și câteva înscrisuri.
Nu a ezitat să facă un minim de verificări, să pună cap la cap câteva date și în curând a identificat peroprietarul. L-a contactat pe acesta, un tânăr de 23 de ani din Suceava, și i-a dat o vestea bună.
A doua zi, tânărul a fost invitat la sediul IPJ Suceava de unde și-a recuperat în integralitatea lor bunurile pierdute.
Felicitări pentru disponibilitatea de care a dat dovadă merită și o tânără colegă din Fălticeni care lucrează la un post comunal de poliție și care a fost solicitată la un eveniment. Ulterior, agenta de poliție a înțeles că bătrânețea e o etapă care ne va vulnerabiliza pe toți la un moment dat și a ales să o conducă personal pe o bătrână de 80 de ani la o unitate medicală, aceasta nevând un alt sprijin.
Imaginile cu polițista ajutând bătrâna pe scările instituției au fost surprinse de cetățeni și postate în spațiul public pe rețele de socializare, generând un sentiment de simpatie și siguranță.
„Onoare şi cinste – sunt virtuţile pe care le presupune meseria de poliţist. Odată depus, jurământul de credinţă faţă de ţară şi cetăţeni marchează în mod ireversibil viaţa poliţistului, atât în timpul activităţii cât şi după încetarea raporturilor de serviciu. Viaţa activă pusă în slujba legii îl face pe poliţist să se implice în problemele comunităţii şi să îşi ofere sprijinul în mod necondiţionat. Uneori gesturile de normalitate trec neobservate într-o societate avidă de senzațional, cuprinsă de tumultul evenimentelor.
Ne evaluăm performanța în baza unor indicatori stricți și cantitativi, dar uităm de puterea și impactul unui cuvânt sau al unui gest de omenie. Și pentru noi polițiștii, provocarea apropierii de comunitate în scopul deservirii cu profesinalism implică etape distincte în relaționarea cu cetățeanul”, se precizează într-o informare a IPJ Suceava.