Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

41 de suceveni au murit, anul trecut, din cauza tuberculozei

Un număr de 41 de ani suceveni au murit, anul trecut, din cauza tuberculozei, potrivit unei statistici a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava.

Totodată, în 2017, au fost depistate 317 cazuri noi de tuberculoză, din care 22 la copii cu vârsta până în 14 ani, iar restul la persoane peste 15 ani.

În 2016, 47 de persoane au murit de tuberculoză.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Suceava, în colaborare cu unități administrativ teritoriale cu asistență medicală comunitară, medicii de familie din județ, medicii din rețeaua de medicină școlară, organizează în perioada 24 martie – 10 aprilie 2018, campania  de Informare-Educare-Comunicare  prilejuita de – ” ZIUA MONDIALĂ  ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI ”.

Tuberculoza (TBC) este provocata de bacilul Koch, identificat pentru prima data in 1882 de savantul german Robert Koch, are forma de bastonas lung de 1,5-5 microni.

Transmiterea bacilului Koch de la o persoana la alta se face prin particule microscopice (1 – 5 µm in diametru), asa-numitii “nuclei de picatura”. Nucleii de picatura se pot produce atunci cand bolnavii de tuberculoza pulmonara tusesc, stranuta sau vorbesc. Dimensiunile lor sunt atat de mici incat curentul de aer prezent in mod normal in spatiul oricarei incaperi ii mentine suspendati in aer timp indelungat. Nucleii de picatura sunt suficient de mici pentru ca cei 2 – 3 bacili pe care ii contin sa ajunga in alveolele pulmonare, unde se pot multiplica.

Cel mai important și mai eficient mod de prevenire a răspândirii TBC este diagnosticarea cât mai rapidă a oamenilor care au această boală și asigurarea că aceștia urmează tratamentul corect și complet. 

Atunci când un pacient cu TBC tușește, strănută, scuipă sau râde, bacteriile TBC pot ajunge în aer. Aceste bacterii pot rămâne câtva timp în aer, mai ales într-un mediu închis. Alte persoane inhalează bacteriile și se pot îmbolnăvi de TBC. 

Tuberculoza se manifestă ca o boală endemică, numărul de îmbolnăviri fiind relativ constant pe parcursul unui an, variind puţin de la un an la altul.

Tuberculoza are evoluţie cronică şi o largă răspândire în rândul populaţiei, infecţia putându-se prelungi toată viaţa fără ca boala să se declanşeze, fiind posibil ca 80-90 % dintre subiecţii infectaţi să nu se îmbolnăvească de tuberculoză niciodată; doar 10-20 % dintre persoanele infectate fac boala şi anume cei la care mecanismele de apărare antiinfecţioase sunt compromise.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*