Filippo Amelotti are 34 de ani si vine din Alessandria, un orasel din nordul Italiei. A studiat la Milano, apoi a studiat in Spania si Canada, pentru ca in final sa ajunga in Romania, unde a si ramas. Locuieste in zona Dorobanti din Bucuresti. El a povestit pentru Radio Romania International motivele pentru care a ales sa se stabileasca in tara noastra.
Filippo Amelotti are 34 de ani si vine din Alessandria, un orasel din nordul Italiei. A studiat la Milano. Un prim ciclu universitar l-au reprezentat studiile in stiintele comunicarii si tehnologii, apoi s-a specializat in relatii internationale si studii economice. A calatorit si in Spania, cu o bursa Erasmus, dar si in Canada, intr-un schimb de studii.
“Nu am ales eu sa vin in Romania, ci mi-a fost propus. Am inceput sa lucrez pentru o companie italiana la Budapesta, in Ungaria, dupa ce schimbasem mai multe joburi. Apoi mi-au propus sa vin la Bucuresti pe o pozitie superioara si am acceptat asta acum doi ani. Sa intalnesc o cultura diferita nu a avut un impact mare pentru mine, fiindca si inainte calatorisem in alte tari. Este intotdeauna interesant sa vezi ce beau, ce mananca, care sunt diferentele si punctele diferite fata de propria mea cultura. Sunt mereu entuziasmat sa traiesc cu si asemenea altor popoare.”
Cum decurge o zi din viata lui Filippo Amelotti?
“Traiesc in zona Dorobanti din Bucuresti, asa ca ajung cu autobuzul la serviciu, undeva in nord. La birou petrec cam 8-10 ore. In timpul ramas, merg la sala de fitness, ma intalnesc cu prietenii sau joc squash. In timpul weekendurilor, am planuri diferite. Fie calatoresc acasa, in Italia, fie calatoresc prin Romania. Imi plac foarte mult primavara si vara, pentru ca este plin de evenimente si este o atmosfera exuberanta, oamenii se bucura de viata. Locurile in care merg le aleg in functie de felul in care ma simt, dar cel mai adesea merg in cluburile unde sunt organizate evenimente cu si pentru expati.”
Entuziast cand vine vorba de calatorit si gata oricand pentru noi aventuri, Filippo Amelotti a vizitat aproape toate regiunile din Romania si considera nordul tarii unic prin originialitatea peisajelor, a traditiei si a comunitatilor locale “Am vizitat aproape toata tara. Am mers in Transilvania, Maramures si Moldova. Am mers si la Timisoara. Anul trecut, in septembrie, am mers in Bucovina. Pana la Iasi am calatorit cu avionul, iar de acolo am inchiriat o masina si am mers sa vad Lacul Rosu si Suceava, in nord. Am vizitat si manastirile. Mi-au placut autenticitatea zonelor rurale si peisajele. Nu cred sa mai existe altundeva in Europa asemenea locuri ca cele pe care le-am vazut in Bucovina si Maramures.”
Lui Filippo Amelotti ii plac romanii, desi il intristeaza pesimismul lor.
Crede insa ca societatea romaneasca se indreapta intr-o directie buna si spera sa fie martor al acestei transformari in urmatorii ani.
“Romanii sunt mereu interesati sa cunoasca straini, sa le inteleaga cultura si sa poarte conversatii cu ei. Am avut conversatii foarte interesante cu romani, fiindca le place sa afle puncte de vedere diferite de ale lor. Le place mult sa iasa si sa se bucure de viata. Ceea ce nu-mi place atat de mult este ca romanii sunt putin cam pesimisti, si la locul de munca, dar si in alte situatii. Parca vad mereu partea goala a paharului. Desigur, nu e o tendinta generalizata, sunt cazuri individuale. Dar imi plac romanii, ca si spaniolii si portughezii, similari culturii mele. Eu cred ca societatea romaneasca va arata mai bine decat acum in cativa ani. Observ o imbunatatire a situatiei si in Bucuresti, dar si in zonele rurale, care se dezvolta din punct de vedere economic. Si romanii isi imbunatatesc abilitatile. Vorbesc multe limbi straine si sunt interesati de experientele internationale. Am observat aceste lucruri in tot timpul petrecut aici. Sper sa continue asa, fiindca este directia potrivita.”
Sursa: Buna Ziua Iasi