Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Expoziția realizată de Muzeul Bucovinei, „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, deschisă la Palatul Culturii din Iași

Președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, joi, la Iași, împreună cu directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, la deschiderea expoziției „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”.

După ce a avut un succes deosebit la Muzeul Bucovinei din Suceava, unde a fost deschisă la 14 august 2017, expoziția va fi găzduită de Palatul Culturii din Iași, în spatiile Muzeului de Istorie, în perioada 1 martie – 7 aprilie 2018.

Evenimentul este inclus în Programul Ștefanian, inițiat anul trecut de CJ Suceava, și este dedicat aniversării a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod Ștefan cel Mare, pentru a marca personalitatea celui care constituie și astăzi un model, devenit un mit al românilor, și aducerea în prim-plan a Cetății de Scaun și a Sucevei medievale, principală reședință domnească, centru politic, militar și religios al Moldovei.

Expoziția este realizată de Muzeului Bucovinei Suceava și Muzeului Național de Istorie a României București, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României București, Muzeul Național al Literaturii Române București, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Complexul Muzeal Judeţean Neamț, Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Judeţean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Muzeul Judeţean Botoșani.

Prin cele aproximativ 300 de piese, sunt evidențiate fragmente din strălucirea Moldovei ștefaniene, mărturii peste timp a celor 47 de ani de domnie a marelui voievod.

Dintre numeroasele exponate amintim stindardul liturgic dăruit de Ștefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ștefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, tezaure monetare, obiecte de podoabă.

Evenimentul de la Iași a fost prezentat de prof. univ. dr. Ștefan S. Gorovei, cel mai important cercetător al domniei lui Ștefan cel Mare. De altfel, expoziția este însoțită de un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse și texte cu privire la domnia lui Ștefan cel Mare și care beneficiază de un Cuvânt înainte aparținând lui Ștefan Gorovei.

La vernisaj au participat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, Paul Cotîrleț, secretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale, șef al Departamentului de Identitate Națională (Centenar), personalități culturale și ale lumii academice.

A fost apreciat efortul administrației județene Suceava în realizarea evenimentului.
În remarcile sale, Ștefan Gorovei, vorbind despre Ștefan cel Mare, patriotul, strategul, înțeleptul, curajosul om de stat, care trebuie să rămână modelul de urmat, definea ctitoriile lui Ștefan cel Mare ca adevărate rugăciune închinate lui Dumnezeu, Ștefan cel Mare devenind icoana la care se închină astăzi urmașii.

„Am vorbit despre Programul Ștefanian, am făcut apel la unitatea Moldovei, iar noi, cei din dreapta Prutului, să fim mereu alături de frații noștri, să fim liantul, cum și-a dorit și a reușit marele voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, și care nu știu ce ar zice astăzi despre unitatea Moldovei”, a spus Flutur.

De la Iași Gheorghe Flutur a plecat la Soroca unde va discuta despre parteneriatul de colaborarare cu Raionul Soroca, inclusiv pe Programul Ștefanian, Cetatea Soroca fiind o altă ctitorie a lui Ștefan cel Mare.

„As vrea să anunț că pe 27 martie, cu ocazia Unirii Basarabiei, simultan la Suceava, Chișinău si Alba Iulia vom realiza un eveniment axat pe vernisajul unei expoziții Centenarul Marii Uniri. Atunci, la Suceava, vom semna și protocoale de colaborare Județul Suceava- Raionul Soroca, ca reprezentantă a Basarabiei, precum și CJ Suceava – CJ Alba. Este și un gest simbolic, de a aduce împreună, într-un eveniment, cele 3 provincii istorice care s-au unit în 1918 cu Țara, realizându-se Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, a precizat Gheorghe Flutur.

Expoziția va fi deschisă pe 23 aprilie la Bistrița, iar pe 1 Decembrie va fi vernisată la Alba Iulia, în Sala Unirii.


Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. Mama_lu'_Stefan_cel_Mare says:

    Cum s-ar zice,domnul Ursu le-a băgat ieşenilor mortu-n casă,să le fie şi lor de haram,insa nu oricum ci cu concursul lubrifiant al domnului Stefan Gorovei,ca altfel cum ar fi putut? Că se pregăteşte Alba Iulia,să vă iasă Centenarul şi “adevărata istorie” mai pe nas!
    Ca să le iasa şi lor pe nas contrafacerea şi planul lor atât de odios,nu strică să repetăm anumite lucruri,deoarece acestea se vor dovedi utile,până la urmă,trebuie să fim siguri de asta.. Deci,iată duioasa pagină din catalogul expoziţiei de la Suceava,anume pagina 118,cu savantele trimiteri şi cu “bibliografia” indicata:
    http://prntscr.com/ilxxp3
    iată şi pagina 113 din articolul indicat in bibliografie,unde ,ce să vezi,neam spada! Aber nein!
    http://prntscr.com/ilxylw
    Dar ca să nu zica domnu’ Ursu că suntem de neam prost,că ne punem pentru o pagină,care poate sa fie,nu-i aşa,pagina 123 sau oricare alta,unde să fi găsit dumnealor “spada”,ieşită mintenaş din pământ,iaca site-ul CIMEC cu buclucaşul număr din Anuarul Muzeului judeţean Vaslui,cel indicat in “bibliografie”. Poate găsiţi dvs. menţiunea.
    http://cimec.ro/Biblioteca-Digitala/Biblioteca.html#ActaMoldaviaeMeridionalis
    Că să lucrezi la un muzeu,fie el si ala Bucovinei ,si să nu ştii ce se află pe site-ul cimec.ro???
    Proşti ne mai credeţi,domnule dragă!
    In fine,tărăşenia nu putea să fie intreagă dacă nu intervenea şi alt element: In acelaşi catalog dar şi pe la televiziunile regionale puternice,am fost asiguraţi că vom vedea ditamai tunurile capturate de Stefan cel Mare ,când s-a bătut el cu polonii,la Dumbrava Roşie! Măcar unul dintre acestea! Acuş-acuş! Numa’ să se dezmeticească fratele basarabean şi să semneze,ca la transferul fotbalistului Kiroshka,de la Tiraspol…
    Vremea a trecut,expoziţia s-a feştelit,noi am văzut tunurile doar in catalog! Dar ce ne zise nouă acelaşi domn Ursu? Că el ar fi adus tunul ,dar l-a impiedicat legislaţia românească,care interzice (tineţi-vă bine!) importul de arme dintr-o ţară non-UE! Insă cauza reală să fi fost,mai degrabă,asta: moldovenii ţin ca la ochii din cap la cele doua tunuri despre care există suspiciunea rezonabilă că ,intr-adevăr,ar fi fost de acolo de unde se pretinde… Ca urmare,muzeul de rang republican de la Chişinău a ezitat să scoată din ţară,pentru un muzeu oarecum regional/raional,dupa standardele lor,cele mai preţioase piese ale istoriei lor (lăsăm la o parte aspectele aflate in dispută,precum că cine pe cine şi de ce,care este mai frate şi cam cât şi de unde şi de când!) fie şi pentru că există o practică internatională,care decurge din legislaţie,privind asigurarea pe sume uriaşe a bunurilor şi exponatelor muzeale de exceptie! Iar domnul Ursu nici nu putea să dea nu o garanţie ca aceasta ,pe bani mulţi,dar nici măcar o garanţie împotriva unor manopere dolosive,contrafaceri,precum cele de mai sus… Iar basarabenii sunt numai in aparenţă incuiaţi,ei sunt doar mai săraci ca noi,dacă,in general,se poate asa ceva,însă nu cu duhul… Iar când fu să le importe dumnealui domnu’ Ursu printr-un şiretlic,ca arme,hopa că UE,ba chiar NATO,crezând ei că le duce la Deveselu!
    Poate că este bine să precizăm şi miza,una dintre acestea, măcar! De ce nu se poate trece cu vederea această blasfemie,ca doar nu este singura comisă de domnul Ursu&Comp.?
    Pentru că domnul Ursu tinde să transforme patrimoniul istoric de importanţă naţională inestimabilă intr-un fel de feudă cu care s-a intabulat,intr-un gest de angrosist parşiv care face ce vrea cu lucrul lui! Cf .invăţătuturile despre lume si viaţă ale pretenului său impostor şi sferotodoct ieşit de la turnatoria de la uzinele Vulcan precum şi de la cancelaria şcolilor paralele pe care le-a absolvit acelaşi,unde inveţi prima dată că nimic nu este doar ce vezi,totul este ce ţi se baga in ochi,cu ce titlu! Că muzeul este doar o colecţie de curiozităţi in stil neopăşunist,un loc unde se adună la un loc neşte chestii identic naturale,de la copiile copiilor copiate de pe internet de către domnul Gâză-Botezătorul la instrumentul de lucru al banditului Terente,care,nu-i aşa,să fi avut vreun exemplar la fel de autentic pe la Vaslui si nu mult si va fi expus la muzeul domnului Ursu!
    Iar muzeu al Bucovinei este şi atunci cand te uiti la o gioarsa contrafăcută si afli definitiv ca este una dintre săbiile lui Ştefan cel Mare!
    Care ce stim noi…

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*