În perioada 22-27 decembrie a.c., misiunile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava vor viza în principal asigurarea măsurilor de ordine publică în zonele în care sunt organizate evenimente cultural-artistice prilejuite de programul „Crăciun în Bucovina 2017”. În acest sens, 95 de jandarmi vor acționa zilnic pentru buna desfăşurare a spectacolelor şi festivalurilor de datini şi obiceiuri organizate în mai multe localităţi din judeţ.
Pe lângă efectivele destinate pentru desfăşurarea în siguranţă a acestor manifestări, aproximativ 70 de jandarmi vor acţiona zilnic în cadrul dispozitivelor de menţinere a ordinii publice organizate în cooperare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, în localităţile în care funcţionează structuri de jandarmerie, pentru prevenirea tulburării ordinii publice și a faptelor antisociale.
De asemenea, 25 de jandarmi din cadrul celor 6 posturi montane (Vatra Dornei, Broşteni, Câmpulung Moldovenesc, Suceviţa, Frasin şi Gura Humorului) vor desfăşura zilnic activităţi preventive pe traseele turistice, în staţiunile montane de interes naţional, precum și în apropierea mănăstirilor.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava va lua toate măsurile pentru asigurarea unei reacţii oportune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau pentru intervenţia la evenimentele sesizate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Acţiunile jandarmilor vor avea un caracter preponderent preventiv şi vor viza asigurarea unui climat favorabil derulării evenimentelor organizate la nivelul localităţilor, depistarea şi sancţionarea celor care comit fapte antisociale, precum şi respectarea normelor legale vizând comercializarea sau folosirea de obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Având în vedere faptul că în perioada următoare foarte multe persoane se vor afla în stațiunile turistice de la munte și pe traseele montane, în scopul evitării unor situații nedorite în aceste zone şi pentru a fi în siguranţă, Jandarmeria Montană transmite turiștilor următoarele recomandări:
1. Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă în legătură cu itinerariul propus, prognoza meteo și starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există;
2. Să dispuneți de un telefon mobil cu acumulatorul încărcat și o sursă suplimentară de alimentare;
3. Informați jandarmii montani/salvamontiștii/cabanierul cu privire la traseul ales și înscrieți-vă în registrul de trafic al turiștilor, lasând datele dumneavoastră în acesta;
4. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
5. Nu faceti focul în padure sau în zonele interzise; Nu lăsati focul nesupravegheat dacă l-ati facut;
6. În cazul apariției unei situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții puteți solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.