Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Sfaturi importante de la salvamontiștii suceveni pentru turiști. Ce trebuie să știe cei care urcă pe Transrarău

Serviciul Public Salvamont Suceava vine cu o serie de recomandări, în această perioadă, pentru turiștii care aleg să petreacă la munte.

Stratul de zăpadă în zona montană este de 80 cm în masivul Călimani și Suhard – vf. Omu și de cca 50 cm în masivele Rarău,Giumalău și Bistriței. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin), grosimea stratului poate ajunge până la 2m.

Traseele uşoare de drumeție spre cabanele montane: pentru masivul Rarău – traseele care urmăresc drumurile de acces spre Cabana Rarău, şi care pleacă din Pojorîta, C- lung ( pe Izvorul Alb) şi Chiril,  pentru masivul Giumalău – traseul pe pârâul Rusca, pentru masivele Călimani, Suhard si Bistriței – întrucât nu sunt cabane sau refugii, este necesar echipament de bivuac. Dacă vremea este nefavorabilă, nu este recomandată parcurgerea de trasee în aceste masive.

Salvamontiștii spun și traseele care nu sunt recomandate din masivul Călimani: traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele, deoarece este pericol de avalanșă; traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haitii și vf. Călimaniul Cerbului,  traseul marcat cu cruce roșie, între Poiana Izvoarelor și Coada Pietrosului,  trasul marcat cu punct roșu, între vf. Călimaniul Cerbului și Neagra Șarului, din cauză că majoritatea stâlpilor de marcaj au fost puși pe foc de anumite persoane rău intenționate.

Turiștii care vor să se deplaseze în zona montană:

– să-și anunțe intenția serviciului salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis;
– turiștii fără experiență în drumeții montane să abordeze traseele ușoare;
– să țină cont de coduri și atenționările de vreme rea și să nu se hazardeze pe munte fie pe jos, fie cu mijloace auto deoarece, în ultimul timp, din cauza vânturilor puternice, s-au înregistrat căderi masive de arbori în zona montană;
– să fie echipaţi corespunzător, astfel: încălțăminte de iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, alimente, ochelari, etc.
– să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiţii meteo nefavorabile;
– dacă apar anumite probleme sau pierd marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont, pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice . Noaptea face mult mai dificilă o acţiune a salvatorilor montani;
– a se evita traseele care urmăresc curbe de nivel sau cele pe jgheaburi cu acumulări de zăpadă din cauza pericolului producerii de avalnșe;

În masivul Rarău, datorită faptului că Transrarăul este deschis pentru autovehicule, fluxul de turiști va fi foarte mare și s-a constatat că puțini sunt cei echipați corespunzător în vederea deplasării lor pe traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei sau spre vf. Rarău. Recomandăm ca numai cei echipați adecvat să acceseze aceste trasee.
Un alt factor negativ este legat de faptul că mulți care urcă cu mașinile pe Transrarău vor să ajungă cu ele pănă în zona hotelului, chiar dacă nu au mașinile echipate corespunzător – anvelope de iarnă și lanțuri. Foarte multe probleme se creează pe ultimul km de la intersecția cu șoseaua ce duce spre Chiril și Cabana Rarău. Soluția este să se lase mașinile la intersecția rutei Pojorîta – Rarău cu ruta Chiril – Rarău și să se deplaseze pe jos cca 1km.
În masivul Giumalău, pe traseul bandă roșie (Șaua Colbului – vf. Giumalău) s-a creat o variantă pentru sezonul de iarnă semnalizată prin table indicatoare și stâlpi de marcaj insemnați cu vopsea neon orange din zona jnepenișului la vf. Giumalău.
În acest masiv nu recomandăm accesul pe traseul marcat cu cruce roșie, pe curba de nivel, între Polița Caprelor și Cab. Giumalău.

Acces auto:
Rarau
– C-lung Moldovenesc – Sihăstria Rarău, apoi pe jos cca 2 h
– Pojorâta – Rarau – respectiv TRANSRARĂUL
Giumalau:
– pârâul Rusca – cab. Giumalău – numai 4-5 km., în rest pe jos cca 2 ½ -3 h;
Călimani
– cca 3 km după Gura Haitii, până la barieră;

0745/313052 şi 0725826668 ( 0salvamont) – pentru informaţii si recomandări privind zona montană
112 – pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgenţă


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*