Județul Suceava a avut, în acest an, o recoltă bogată, după cum anunță directorul executiv al Direcției de Agricultură, Haralampie Duțu. El a precizat, în cadrul unei ședințe la Instituția Prefectului, că la grâu, secară şi triticale, de la o medie de 3.014 kg pe hectar, în 2012, s-a ajuns la una de 3.929 kg, în 2017.
La cartofi s-a înregistrat o creştere a mediei de la 13.648 kg la hectar la 20.190 kg la hectar, iar la porumb, sporul mediu a fost de la 3.851 kg la hectar la 4.446 kg la hectar.
Totodată, au crescut producțiile la rapiță, floarea soarelui, soia, mazăre, orz, ovăz, dar și la sfecla de zahăr, de la 21.969 kg la hectar la 42.166 kg la hectar. Producţiile medii realizate la măr în Bazinul Rădășeni-Fălticeni-Vulturești au fost cuprinse între 40 şi 60 de tone pe hectar.
Condiţiile meteorologice ale anului agricol 2016-2017 au avut efecte negative asupra speciilor legumicole şi pomicole, în mod deosebit în zona văii râului Moldova.
Analiza Direcției de Agricultură a avut în vedere evoluţia producţiei agricole vegetale din perioada 2012-2017.
„Pentru anul agricol 2016-2017 factorul independent – mediul – analizat prin prisma celor doi parametri de bază, tmperatură și precipitații, se caracterizează astfel: precipitațiile au fost mai reduse cantitativ, neuniform repartizate, excepția fiind înregistrată în luna octombrie 2016, când s-a acoperit deficitul și s-a asigurat necesarul pentru perioada următoare; temperaturile medii lunare au fost apropiate mediilor multianuale, exceptând lunile: septembrie, martie, iulie și august. Trebuie menționat faptul că mediile lunare ale temperaturilor ascund oscilațiile înregistrate de la zi la zi și cele noapte –zi cu efect negativ asupra creșterii și dezvoltării plantelor. Pe ansamblu s-ar putea arăta că toamna a fost cu umiditate în sol la nivel optim și temperaturi normale, iarna mai săracă în precipitații și cu temperaturi apropiate mediilor multianuale, primăvara a pornit promițător, dar a avut oscilații mari ale temperaturilor, cu zăpadă și înghețuri târzii, care au afectat culturile legumicole și pomicole, iar vara a fost cu precipitații puține, neuniform repartizate pe fondul unor temperaturi mai ridicate, având ca rezultat perioade mai scurte sau mai lungi de arșiță și secetă. În condițiile meteorologice prezentate, rezultatele obținute au fost bune și foarte bune. Astfel că și județul Suceava se înscrie cu producții medii superioare celor obținute în ultimii ani”, a explicat directorul Direcției de Agricultură.