Miercuri, 22 noiembrie 2017, ora 11:00 la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va avea loc o întâlnire de suflet cu Profesorul universitar emerit Costică Brânduş. Este un eveniment ce face parte din seria de manifestări Omul și cartea, organizată de colectivul bibliotecii universitare sucevene, la inițiativa doamnei bibliotecar Stela Purici. Întâlnirea va avea loc în Sala de lectură a Bibliotecii USV, corpul E, etajul I.
Profesorul universitar dr. Costică Brânduş îi va avea ca invitați speciali pe Lectorul univ. dr. Vasile M. Demciuc, Director al Departamentului de Științe Umane și Social-Politice, Conferențiar univ. dr. Alexandru Ionuț Cristea, Lector univ. dr. Dinu Oprea. Dialogul va fi moderat de Profesorul univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu și bibliotecar Cristina Șutac.
La activitate sunt așteptați să participe foști studenți, masteranzi, doctoranzi, colegi de la Facultatea de Istorie şi Geografie, studenți ai facultăților de științe umaniste și tehnice, precum și cadre didactice universitare și din învățământul preuniversitar.
Costică Brânduş s-a născut la 26 octombrie 1937 în Galați. Studiile medii şi liceale le-a terminat în orașul natal. În perioada 1957-1962 a urmat cursurile Facultății de Științe Naturale şi Geografie, secția Geografie – Biologie secundar, în cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Tot la această universitate a continuat studiile doctorale, în perioada 1968-1974, sub conducerea științifică a Profesorului univ. dr. docent Constantin Martiniuc.
Din anul 1963, Costică Brânduş a început cariera universitară, fiind pe rând: preparator (1963-1964) la Institutul pedagogic de 3 ani Iași, asistent universitar (1964-1968) la Institutul pedagogic de 3 ani Bacău, lector univ. dr. (1968-1976; 1980-1986) la Institutul Superior Suceava, conferențiar univ. dr. (1990-1992) şi profesor univ. dr. (1992-2007) la USV. A susținut cursuri și seminarii și în universități din Ucraina, Italia, Franța și Grecia.
A desfășurat și o intensă activitate managerială, fiind: Șef de catedră la Facultatea de Istorie şi Geografie (1990-1994), Prodecan al acestei facultăți (1994-1996), Prorector al USV (1996-1999), Decan al facultății (2001-2004).
Profesorul univ. dr. Costică Brânduş este autor și coautor la peste 20 de volume din diferite ramuri geografice (geomorfologie, geografia solurilor, hidrogeologie, geografie regională) și a peste 90 de articole în domeniu, publicate în țară și în străinătate. A participat şi inițiat un număr de 15 contracte de cercetare și a coordonat în cadrul Şcolii doctorale 10 teze avizate favorabil la USV, Universitatea din Bordeaux și Universitatea București.
Costică Brânduş este membru al Comitetului National al Societății Naționale de Geografie, membru al Asociației Geomorfologilor din România, membru al Comitetului National pentru Modificările Globale ale Mediului din cadrul Academiei Române, al Societății Naționale de Știința Solurilor, al Comisiei de Doctorat în cadrul Universității din Bari (Italia) la Departamentul de Geologie şi Geofizică etc.
Activitatea profesorului Costică Brânduș a fost apreciată şi recunoscută la nivel național și internațional. Dovadă stau multiplele distincții, diplome și titluri acordate domniei sale: Premiul internațional al Uniunii regionale a geografilor din Cernăuți, Diploma de Onoare și titlul de „Profesor emerit” al USV, Meritul pentru Învățământ, în grad de ofițer, prin Decret al Președintelui României în 2004 s.a.
Boceau muierile de la mine din an la examene la Brandy, de se scutura camesa pe ele, (pe principiul sunt FEMEIE, sunt SENSIBILA, sa-l emotionam pe FRAIER!) si nu reuseau decat sa-l scoata din sarite pa batranul tenismen, cu strategia lor de 2 lei.
Am vazut ceva bocete pe la examene. Am o tuta care nici acum nu vorbeste cu mine, ca s-a intors si eu radeam cu gura pana la urechi, pe bocetul ei strategic.
Un profesor foarte strict, o materie laborioasa si dificila prin multitudinea detallilor de retinut. Cele mai grele examene de trecut la Geografie.
Tip de treaba, cand am vrut sa intru in structurile statului, mi-a scris o recomandare.