O tânără, în vârstă de 29 de ani, angajată a unei multinaționale, a fost amendată pentru că a sesizat un posibil transport ilegal de lemne în zona Câmpulung Moldovenesc.
Iulia Cojocea, angajată a unei companii de IT din Iași, s-a ales cu amendă după ce a anunţat la Poliţie că numărul de înmatriculare al unui vehicul care transportă lemne nu declarase autorităţilor transportul. La câteva zile după sesizare, tânăra a primit acasă o amendă de 500 de lei pentru că ar fi folosit abuziv serviciul 112, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași.
De aproximativ un an, Ministerul Mediului a lansat o aplicaţie informatică denumită Inspectorul Pădurii, încurajând cetăţenii să verifice, cu ajutorul ei, numerele de înmatriculare ale vehiculelor care transportă lemne. Autorităţile speră, astfel, să identifice transporturile ilegale de lemne.
Una dintre persoanele care folosesc aplicaţia este Iulia Cojocea, care, de altfel, în trecut, a şi sesizat oamenilor legii transporturi de lemne ce s-au dovedit, ulterior, ilegale. Pe 28 octombrie, tânăra mergea cu maşina către Pojorâta, judeţul Suceava. În zona Câmpulung Moldovenesc a observat un vehicul format dintr-un cap de TIR şi semiremorcă ce transporta lemne.
„Am verificat numărul respectiv pe aplicaţia Inspectorul Pădurii şi scria acolo că nu e nimic înregistrat pe numărul respectiv şi să contactez 112. Am sunat la 112 şi doamna respectivă a luat şi ea numărul pe care i l-am dat, l-a verificat în baza de date şi, de asemenea, mi-a zis că nu a găsit nimic înregistrat cu numărul respectiv şi că îmi face legătura cu Poliţia“, a povestit Iulia pentru Ziarul de Iași.
Tânăra a mai relatat că a discutat telefonic cu un reprezentant al Poliţiei din Câmpulung, care i-a spus că va merge la faţa locului pentru a face verificări. Ulterior, a fost sunată de la Poliţie să i se ceară datele de contact.
„Am întrebat pentru ce are nevoie şi mi-a zis că trebuie să îmi trimită un răspuns oficial la sesizarea făcută. Zilele trecute am primit o recomandată de la Poliţia din Câmpulung în care se spune că am fost amendată cu 500 de lei pentru că am sesizat abuziv serviciul 112. Am sunat azi la Poliţia din Câmpulung şi mi-au zis că eu am verificat numărul de la capul de TIR, şi nu de la semiremorca care transporta lemne“, a mai povestit tânăra pentru sursa citată.
Plângere în instanţă
Aceasta a spus că a mai sesizat posibile transporturi ilegale de lemne, inclusiv în municipiul Iaşi, şi că niciodată nu a a primit un răspuns cu privire la modul în care s-a concretizat sesizarea sa.
„Oricum am să sun din nou, de fiecare dată când voi avea suspiciuni. Mi se pare nedrept că nu se încurajează acest lucru, şi mai ales în zona Suceava, unde sunt atâtea cazuri, şi când mergi pe acolo, toate pădurile sunt defrişate. Nu mi se pare corect să se spună că am ocupat abuziv serviciul 112, nu pot spune că am ţinut linia ocupată pentru ceva ce, nu ştiu, a fost total inutil. Chiar mi se pare nedrept“, a mai spus tânăra.
De la Poliţia Câmpulung, tinerei i s-a spus că vehiculul respectiv înregistrase transportul de lemne pe numărul de înmatriculare al semiremorcii, şi nu pe cel al capului de TIR, pe care tânăra îl verificase în aplicaţie. Din acest motiv, poliţiştii din Suceava au considerat că Iulia Cojocea trebuie să primească o amendă de 500 de lei chiar dacă sancţiunile pentru folosirea abuzivă a serviciului 112 pornesc de la un simplu avertisment. Tânăra a precizat că va formula plângere în instanţă împotriva amenzii.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au precizat că se vor face verificări cu privire la acest caz. Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a precizat că, în Suceava, sunt frecvente aceste cazuri deoarece se întâmplă adesea ca cetăţenii să verifice în aplicaţie numărul de înmatriculare al capului trăgător al vehicului, iar avizul de transport să fie acordat pe numărul semiremorcii.
„La nivelul instituţiei s-a recomandat, în special unităţilor de mediul rural, să se ţină cont de aceste situaţii atunci când se aplică legea. Cu privire la cazul prezentat, se vor face verificări cu privire la modul de acţiune la eveniment. Din păcate, cu privire la sancţiunea contravenţională, singura îndrituită conform legii să schimbe cuantumul amenzii sau să o anuleze este instanţa de judecată. Am mai avut situaţii de genul acesta şi, în instanţă, li s-a dat prioritate apelanţilor“, a spus Epureanu.