Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

ONG-urile sucevene, invitate să se înscrie în Comitetul Național de implementare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă

Prefectul Județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, s-a întâlnit joi dimineață cu reprezentanți ai unor ONG-uri sucevene, pentru discuții referitoare la înscrierea în Comitetul Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România.

La întâlnire au fost reprezentate 19 ONG-uri din județul Suceava, printre care filiala Suceava a Organizației “Salvați Copiii”, Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Asociația AREAS, Fundația Ana, Asociația Juventus, Fundația Județeană pentru Tineret Suceava, Centrul Diecezan Caritas – CIT, Fundația “O nouă viață” din Siret, Asociația “Euroactiv”, Fundația „Sfinții Ierarhi Leontie și Teodosie” din Rădăuți.

La invitația prefectului Mirela Adomnicăi, reprezentanții ONG-urilor aflați în sală și-au prezentat organizațiile, activitatea, proiectele mai importante și problemele pe care le întâmpină, cea mai acută fiind lipsa unui spațiu adecvat în care să funcționeze. Referitor la înscrierea în comitetul menționat, președintele filialei sucevene a organizației “Salvați Copiii”, Camelia Iordache, a precizat că organizația națională “Salvați copiii” și-a depus deja candidatura pentru acest comitet.

Camelia Iordache consideră că mediul civil poate reprezenta un partener real pentru Guvern, administrația locală sau centrală: “Ne dorim o societate mai bună și putem fi parteneri ai Guvernului, ai administrațiilor locale în activitățile pe care le desfășoară”.

Președintele organizației Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Vasile Gafiuc este de părere că Instituția Prefectului ar putea să propulseze mișcarea ONG din județul Suceava, fiind “moderator” în acest sens. “Suntem câteva organizații care chiar am îmbunătățit considerabil starea comunității”, a spus Vasile Gafiuc.

Președintele Juventus, Cornel Grosaru a precizat că ONG-urile sucevene, în general, sunt dornice să se implice în viața publică, dar s-a arătat sceptic că o organizație de la nivelul județului Suceava ar putea avea reprezentare la nivelul Guvernului.

La finalul întrevederii, prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că ong-urile sucevene ar trebui să se cunoască mai bine între ele și să colaboreze mai bine. Totodată, prefectul județului Suceava a propus o întâlnire lunară cu organizațiile neguvernamentale din județul Suceava, la Prefectură sau cu prilejul unor activități desfășurate de acestea.

Referitor la înscrierea în Comitetul Național de Coordonare a implementării Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România, prefectul Adomnicăi a declarat că ar trebui avut în vedere, poate nu la primul mandat, timpul fiind limitat, ci pentru următorul: “Să facem lobby și să susținem ca un reprezentant dintre cei 7 să fie de la un ONG din Suceava, cred că putem face acest lucru”.

Întâlnirea cu reprezentanții ONG-urilor a avut loc ca urmare a solicitării ministrului Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, înaintate prefecturilor, privind organizarea unor întâlniri cu organizațiile neguvernamentale aflate în evidență, pentru a promova această inițiativă a Guvernului României adresată societății civile, aceea de a se înscrie în Comitetul OGP, pentru a participa activ la procesul de guvernare deschisă.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. ONG-urile sucevene, invitate să se înscrie în Comitetul Național de implementare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă | Moldova24

Lăsați un comentariu

*