La aproape 20 de ani de când au fost introduse pe piaţă, bonurile de masă ar putea dispărea de la 1 ianuarie 2018, conform prevederilor actuale din noua Lege a salarizării.
Sindicaliştii acuză Guvernul că banii care ar urma să înlocuiască tichetele de masă, echivalentul a două salarii minime, vor fi daţi bugetarilor abia din decembrie anul viitor.
Peste un milion de români care lucrează la stat cer să se respecte promisiune din programul de Guvernare.
Medicii au fost anuntat sa isi ridice bonurile de masa pana la data de 30 noiembrie 2017, in caz contrar, contravaloarea lor se va returna catre bugetul de stat.
“Conform legii 153/2017, incepand din data de 1 ianuarie 2018 nu se vor mai acorda tichete de masa. Va rugam ca pana la data de 30 noiembrie 2017 sa le ridicati, in caz contrar, contravaloarea lor se va returna catre bugetul de stat”, acesta este mesajul pe care l-au primit medicii de la directorii de spitale.
Medicii sunt socati, iar unii dintre ei se gandesc sa iasa in strada si sa protesteze impotriva acestei decizii.
“Cum este posibil ca dupa 6 ani de invatat si sacrificii, nesatuii din Parlament sa taie bonurile de masa medicilor rezidenti si acea bursa de 600 lei, asta inseamna salariul minim pe economie de 1400 lei! Medic, care si asa nu avea prea mult, dar macar isi permitea sa isi plateasca o chirie impartita cu un coleg si mancarea de pe o zi pe alta cu cei 2000 adunati! Dupa 6 ani de medicina, sa devii impartitor de pliante pe la usile altor medici?! Nu este posibil asa ceva! Plang in hohote scriind pentru ca am depus un juramant sa lucram corect, dupa principii si valori sanatoase, fara rasplatiri materiale de la amaratii de pacienti, cu acelasi conditii jalnice si ei, carora vrei sa le spui “nu este nevoie sa ma rasplatiti in plus pentru ca sunteti asigurat medical ca salariat/minor/pensionar”. Doar ca Ministerul transforma actul medical intr-o lupta pentru supravietuire! De ce asa, domnilor parlamentari, principiile voastre unde sunt?”, a scris un medic, pe Facebook.
Salariul medicilor rezidenti va fi intre 1.450 de lei si 2.200 de lei net. Initial, se anuntau mariri de salarii inca de anul acesta, apoi s-au amanat pentru ianuarie 2018, apoi pentru martie 2018.
La Camera Deputatilor, un sofer primeste 3.700 de lei, un bucatar 2.900 de lei si un muncitor spalator 2.365 de lei.
Sursa: RomaniaTV