Contractul de finanțare a proiectului de restaurare a Mănăstirii Probota a fost semnat, miercuri, de președintele Consiliului de Dezvoltare al Regiunii Nord-Est, Gheorghe Flutur și de directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei. Este vorba despre un proiect de cinci milioane de euro. Lucrările au ca termen de realizare 24 de luni.
Alte șapte proiecte, de 24 milioane de euro, la șase monumente din județul Suceava, vor fi finanțate cu fonduri europene, respectiv la Dragomirna- două proiecte, Mănăstirea Bogdana, Cazinoul Vatra Dornei, Biserica Sf. Ilie și biserica de lemn din Adâncata. Pentru primele trei proiecte a fost deja aprobată finanțarea.
Mănăstirea Probota (după denumirea veche Mănăstirea Pobrata) este o mănăstire ortodoxă din România, construită în anul 1530 în satul Probota (care aparține în prezent de orașul Dolhasca din județul Suceava) de către domnitorul Petru Rareș. Biserica mănăstirii are hramul Sfântul Nicolae (sărbătorit în fiecare an la data de 6 decembrie).
Mănăstirea Probota a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei (1522-1677), aici aflându-se mormintele domnitorilor Petru Rareș (1527-1538, 1541-1546) și Ștefan Rareș (1551-1552), al Doamnei Elena Rareș și ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.
Mănăstirea Probota a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015