Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanții Camerei de Comerț a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Bavaria. Acesta a discutat cu oameni de afaceri, iar la întâlnire a participat și președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, Sebastian Metz.
Șeful județului a prezentat oferta regiunii nord-est, iar fiecare județ component al regiunii și-a prezentat oferta.
Camera de Comerț Româno-Germană împreună cu mai mulți investitori germani va veni în luna noiembrie în regiune, la Suceava și la Iași.
„Le-am prezentat materialele privind potențialul zonei și au avut foarte multe întrebări despre forța de muncă. Dacă până acum era interesant în Ardeal, acum criza forței de muncă din Ardeal îi face să se gândească să treacă Carpații. Au fost interesați de oferta prezentată investitori în industria alimentară, în industria textilă, IT, producerea de motoare, refaceri de monumente istorice sau producători de carcase și motoare pentru utilaje de grădinărit. Oamenii de afaceri germani au fost interesați de Parcul industrial Siret în special în ceea ce privește forța de muncă și dacă pot aduce forță de muncă din Ucraina sau Republica Moldova și care este regimul persoanelor cu dublă cetățenie, română și ucraineană sau română și moldovenească, dacă aceștia pot lucra în România. Am prezentat oferta turistică și zonele care ar dori să intre în parteneriat cum sunt zonele cu domeniu schiabil, cum sunt munții Călimani și Rarău și zona Șaru Dornei-Vatra Dornei, si am prezentat și oportunitățile de investiții în stațiunile mici precum Cacica sau Sucevița. Am prezentat oferta noastră de produse bio și despre găsirea unei nișe pentru aceste produse pe piața germană unde există o piață pentru asemenea produse. Oamenii de afaceri cu care a discutat au recunoscut că s-au oprit la Carpați, dar lipsa forței de muncă îi face să se gândească la alte regiuni și li s-a părut interesantă atitudinea foarte corectă a regiunii nord-est care este interesată de investiții”, a precizat Flutur.
Totodată, potrivit lui Flutur, oamenii de afaceri s-au arătat interesați dacă în regiune există învățământ dual, mai ales că în Bavaria Camera de comerț a IMM-urilor se ocupă cu pregătirea pe meserii și s-a ridicat problema autostrăzilor.
„Rămâne problema numărul 1 cea a transportului de mărfuri pe autostrăzi. Au apreciat că sunt aeroporturi și se pot deplasa, însă firmele care au pus întrebări despre regiunea noastră sunt în diverse domenii care au nevoie de drumuri rapide. E nevoie de autostrada est-vest pentru că Germania spune clar că economia e pe roți, se învârte. Dacă ai autostrăzi, bine, dacă nu, e mai greu. Au fost investitori care au zis că nu trebuie așteptat să vină autostrada ci să se lucreze în parlalel cu investițiile astfel încât atunci când e finalizată autostrada să ai un picior pus deja. Oamenii de afaceri germani au fost de acord cu nevoia dezvoltării unui drum expres nord-sud, între Marea Baltică și Marea Neagră care este la fel de urgent ca o autostradă între est și vest pentru că ei vor să facă investiții într-o zonă sigură, dar cu drumuri către piețe”, a adăugat Gheorghe Flutur.