Unei tinere din județul Suceava i se neagă dreptul de a avea propria sa afacere pe motiv că este străină și este acuzată, pe nedrept spune ea, de asociere de tip mafiot, fără absolut nicio dovadă, de către prefectura din Reggio Calabria.
Mărioara Cenușă, în vârstă de 29 de ani, originară din comuna Putna, județul Suceava, a fost nevoită să plece în Italia acum 6 ani pentru că mama sa s-a îmbolnăvit și avea nevoie de bani pentru a-i plăti operațiile.
Absolventă a două facultăți, una de marketing și management iar cealaltă de economie și comerț, cu un master la Londra și unul la București, tânăra a ales calea Italiei.
Potrivit Rotalianul.ro, bunicii tinerei românce, Constantin și Mărioara Cenușă, au fost declarați eroi naționali ai statului român pentru lupta împotriva comunismului, eroi despre care s-au scris 12 cărți cu privire la faptele lor și care au stat în închisoare zeci de ani fiindcă s-au opus regimului comunist iar tatăl tinerei românce s-a născut chiar în penitenciar din această cauză.
„Nici tatăl meu, mort în urmă cu 11 ani, și nici eu nu am cerut vreodată nimic statului român deși am fi avut dreptul la bunurile ce ne-au fost confiscate pe timpul comuniștilor sau echivalentul în bani”, povestește Mărioara, pentru Rotalianul.ro.
Ajunsă în Italia în luna mai a anului 2011, Mărioara s-a stabilit în localitatea Reggio Calabria, localitate care se știe foarte bine că este destul de renumită nu numai pentru frumusețile sale și oamenii buni de acolo, ci și pentru organizațiile de tip mafiot din zonă, din păcate. Tânăra, însă, n-a avut și mai mult ca sigur nu va avea niciodată legături cu astfel de organizații criminale iar în cei 7 ani de când se află în Italia nu a încălcat niciodată legea și a muncit cât a putut de mult pentru a-și câștiga pâinea.
După ce a schimbat câteva locuri de muncă în primii ani, în 2015 s-a angajat la restaurantul Sireneuse din Corso Vittorio Emanuele, 65, Reggio Calabria, unde lucra ca ospătară, contractul de muncă fiind încheiat cu societatea „Alampi Carmela di Sapone Giovanna & c.”. Ulterior, Mărioara a părăsit locul de muncă la restaurantul Sireneuse iar la începutul anului 2015 s-a angajat ca menajeră la domnul Giuseppe Alampi, a cărui soție decedată de ceva timp era asociată la societatea care deținea restaurantul Sireneuse.
La începutul anului 2016, domnul Alampi a decis să înființeze o societate el însuși, mai exact „Mr. Zuppa S.R.L.”, prin care intenționa să deschidă un restaurant în localitate și să o numească pe Mărioara Cenușă ca administrator, având în vedere că este o persoană cu studii superioare în domeniu și că s-a dovedit a fi de încredere și capabilă într-un astfel de rol. Lucru pe care l-a și făcut iar în noiembrie 2016 Mărioara devine administratorul legal al societății respective.
Între timp, la câteva luni după ce a fost înființată societatea „Mr. Zuppa”, domnul Alampi a moștenit prin lege, în urma decesului soției sale, o cotă din societatea „Alampi Carmela di Sapone Giovanna & c.” care gestiona restaurantul Sireneuse în acea vreme. Întâmplarea face ca în aceeași perioadă, mai exact în iulie 2016, societatea „Alampi Carmela di Sapone Giovanna & c.” să fie închisă de Prefectura din Reggio Calabria pe motive de asociere de tip mafiot pentru simplul fapt că un nepot al domnului Alampi, asociat și el la societatea menționată mai sus, s-a căsătorit cu o femeie care se întâmpla să fie rudă îndepărtată cu o persoană acuzată cu ani în urmă ca fiind implicată în crima organizată din sudul Italiei.
Așadar, societatea „Alampi Carmela di Sapone Giovanna & c.” s-a văzut obligată să închidă restaurantul și să vândă tot, deoarece această măsură anti-mafie aplicată de Prefectura din Calabria, pe motive de necrezut, interzice persoanelor inculpate să mai deschidă o societate sau să mai gestioneze o afacere vreodată pe teritoriul italian.
Cunoscând foarte bine potențialul localului Sireneuse, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Mărioara, în calitate de administrator al societății „Mr. Zuppa”, decide să închirieze imobilul unde era situat restaurantul și cumpără de la foștii gestionari toată mobila și instrumentele necesare pentru a-l redeschide din nou.
Ulterior, Mărioara decide să renoveze localul și apoi angajează și 20 de persoane pentru restaurant, dintre care cel puțin 10 sunt români, iar în data de 7 iunie 2017, restaurantul este deschis publicului sub numele de „New Sireneuse”.
„În concluzie, Mărioara Cenușă a reușit să realizeze un mic miracol pentru orașul Reggio Calabria, prin utilizarea propriilor abilități manageriale și prin utilizarea capitalului propriu de origine legală, punând în practică o realitate comercială și antreprenorială și garantând locuri de muncă în condiții legale”, relatează avocatul Marco Crocitta care este originar chiar din Reggio Calabria.
Nu trec nici măcar două luni de când localul este redeschis publicului și munca și sacrificiile tinerei noastre conaționale sunt aruncate pe apa sâmbetei de Prefectura din Reggio Calabria pe motiv că „mai probabil decât nu” (più probabile che non) Mărioara este asociată cu vreo organizație de tip mafiot iar rolul de administrator îl deține doar fictiv și asta fără absolut nicio dovadă adusă în acest sens din partea autorităților.
Mai exact, în data de 25 iulie 2017, societății „Mr. Zuppa”, din ordinul Prefecturii din Reggio Calabria, i se interzice să-și mai continue activitatea în baza articolelor 91 și 100 din Decretul Lege 159/2011 care are menirea să prevină și să combată crima organizată în Italia iar în data de 2 august restaurantul New Sireneuse este închis publicului. Aceste măsuri aduc totodată pagube enorme atât la nivel economic cât și la nivel de imagine pentru tânăra româncă Mărioara Cenușă, care o vor afecta tot restul vieții sale.
Mai rău, ajunși la tribunalul administrativ din localitate în acest caz, avocatul statului prezintă motivații absurde și pline de greșeli pentru a justifica decizia prefecturii iar prima motivație din listă este de-a dreptul uluitoare.
„În acest context, deopotrivă, pot fi considerate indicative caracteristicile administratorului legal, doamna Cenușă, astfel că, în contextul general, o descriu ca având un rol fictiv”, spune avocatul statului acuzând-o pe Mărioara și prezentând următoarea listă care ar justifica acuzațiile Prefecturii:
străină
deja angajată a societății „Alampi Carmela di Sapone Giovanna & c.” (la data când a devenit administratoarul societății Mr. Zuppa – n.r.)
colaboratoare domestică a domnului Giuseppe Alampi
numită administrator unic în data de 18 noiembrie 2016, abia devenită majoră (în data 13 august 2016, fiind născută în data de 13 august 1988)
Așadar, primul motiv în ochii prefecturii din Calabria pentru care Mărioara Cenușă este declarată ca fiind un administrator fictiv și incapabilă de a conduce o societate de una singură, în ciuda celor două facultăți urmate și masterate obținute, este faptul că este străină.
În plus, două mari greșeli sunt prezente în motivațiile avocatului de stat, prima fiind cea în care se afirmă că Mărioara era încă angajată a societății „Alampi Carmela di Sapone Giovanna & c.”, atunci când a devenit administratoarea societății Mr. Zuppa, iar a doua fiind cea în care se afirmă că a fost numită administrator unic imediat după ce a devenit majoră, adică a împlinit 18 ani. Fiindcă pentru avocatul statului italian, matematic vorbind, din 1988 până în 2016 sunt 18 ani, așa cum se observă în extrasul din documentul redactat de acesta.
Astfel, Mărioara rămâne acum în ochii statului italian o nelegiuită, „mai probabil decât nu”, asociată cu organizații de tip mafiot, lucru care nu numai că o va împiedica vreodată să mai deschidă vreo afacere pe teritoriul Italiei dar nici nu-i va mai permite să-și mai găsească un loc de muncă în Italia. Fiindcă având în vedere acest caz, precum și alte sute de cazuri asemănătoare în care oameni cinstiți au pierdut munca lor de-o viață în același context, nimeni nu o va mai angaja pe conaționala noastră vreodată de teamă să nu fie acuzat la rândul său de asociere de tip mafiot.
Iar toți banii investiți până acum în restaurant, sumă care se ridică la aproape 300.000 de euro, sunt pierduți și ei, la fel ca și munca și sacrificiile tinerei femei. Și totul fără să fie prezentată nici măcar o dovadă concludentă că Mărioara sau persoanele din jurul ei au avut vreodată legături concrete cu persoane din mediul crimei organizate, scriu cei de la Rotalianul.ro.