Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

FOTO! Expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie” a fost deschisă în prezența unui public numeros

Vernisajul expoziției „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie” a strâns laolaltă parlamentari, directori de instituții, dar și simpli turiști, iubitori de artă și istorie.

La evenimentul care a avut loc, luni, au fost prezenți: președintele PNL Ludovic Orban, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei Ion Lungu, dar și prefectul Sucevei, Mirela Adomnicăi.

Expoziția poate fi admirată în perioada 14 august 2017-15 februarie 2018.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod. Organizatorii au considerat necesară readucerea în prim plan, atât a personalităţii lui Ştefan cel Mare, care constituie şi astăzi un model, cât şi a Sucevei medievale, la vremea respectivă principala reşedinţă domnească, centru politic, militar şi religios al Moldovei.

Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziţie vin să ilustreze, fiecare în parte, ceea ce a făcut ca Moldova epocii lui Ştefan să fie preţuită de către aliaţi, admirată de duşmani şi niciodată uitată de urmaşii oştenilor care i-au stat alături domnului în fiecare bătălie. Dintre numeroasele exponate, care vor stârni admiraţia oricărui iubitor de istorie, amintim stindardul liturgic dăruit de către Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ştefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Bacău, precum şi numeroase tezaure monetare şi cu obiecte de podoabă datând de la sfârşitul secolului XV şi începutul secolului XVI, precum şi multe altele, pe care organizatorii vă invită să le descoperiţi.

Expoziţia are un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse şi texte cu privire la domnia lui Ştefan cel Mare. Volumul beneficiază de un Cuvânt înainte aparţinând prof. univ. dr. Ştefan S. Gorovei, cel mai important cercetător al domniei lui Ştefan cel Mare.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*