Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Sute de pelerini au îngenuncheat la Mănăstirea Hagigadar pentru îndeplinirea dorințelor

Sute de pelerini din întreaga țară, dar și din străinătate, au participat, duminică, la hramul Mănăstirii Hagigadarm, cunoscută și sub numele de „Biserica Dorințelor”.

Mulți dintre aceștia au urcat în genunchi dealul spre lăcașul de cult, potrivit tradiției, spre a le fi îndeplinite dorințele.

La eveniment a participat PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.

Au mai participat ierarhi ai Bisericii Armene din SUA, Franța, Marea Britanie, Siria, Egipt, Ucraina, Rusia, Grecia, Bulgaria, Austria, Elveția, Cehia, Polonia, Italia, Georgia.

Celebrările vor continua pe 14 august, de la ora 9,30, când se va oficia o slujbă de pomenire a morților la Mănăstirea Zamca, urmată de cuvântul de învățătură și binecuvântare al episcopului Datev Hagopian, conducător al Eparhiei Armene din România.

La doar trei kilometri de Suceava spre Fălticeni,în satul Bulai,se află un lăcaş sfânt cu totul special prin faptul că foarte mulţi credincioşi care au ajuns acolo şi-au văzut dorinţele împlinite.

De peste 500 de ani, la Mănăstirea Hagigadar pelerinii ajung urcând în genunchi şi rugându-se fierbinte. Prin acest gest de umilinţă,îşi exprimă credinţa şi speranţa.

Legenda mănăstirii

Se spune că în secolul al ­XVI-lea doi fraţi armeni au construit Mănăstirea Hagigadar pe culmea dealului,numit de localnici „Dealul lui Bulai”, după ce unul dintre ei a avut un vis.

Pe când îşi conducea vitele spre Budapesta, negustorul s-a oprit în vârful dealului, hotărât să înnopteze. Legenda arată că în vis i s-a arătat Fecioara Maria, care i-a spus că va avea parte de prosperitate în negoţ, dar după aceea să revină în acel loc şi să clădească o mănăstire.

Şi iată cum, după ce a câştigat de trei ori mai mult din negoţ, Donavachian s-a întors şi, împreună cu fratele său, a început lucrările, rugându-se şi ţinând post.

Ctitorii armeni i-au dat numele de Hagigadar, care înseamnă „împlinirea dorinţelor”. Nu este zi în care măcar un credincios să nu urce până la mănăstire şi să nu se roage la icoana Fecioarei.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Sute de pelerini au îngenuncheat la Mănăstirea Hagigadar pentru îndeplinirea dorințelor | Moldova24

Lăsați un comentariu

*