Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava vrea poligon de antrenament și platformă de aterizare pentru aeronave la Siret.
Poligonul ar urma să fie polosit pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență din România și Ucraina. Investiția se va realiza cu fonduri europene nerambursabile obținute prin aplicarea, în comun cu instituția omoloagă din Ucraina, a unui proiect intitulat „Îmbunătățirea siguranței populației și a nivelului de securitate în zona de frontieră prin consolidarea acțiunilor comune de formare și cooperare în gestionarea situațiilor de urgență”, din cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020.
Infrastructura de training (poligonul) va consta în instalații speciale pentru training cu foc, salvare (din medii ostile – înălțimi, apă, și spații închise etc.), camere de training echipate cu materiale speciale, precum și echipament de protecție individual. Instalațiile speciale echipate cu dispozitive vor fi poziționate și fixate pe platforme de beton. Platformele vor fi construite și conectate la rețele de apă, gaz și electricitate, dar și la rețeaua locală de canalizare, în conformitate cu solicitările și recomandările producătorilor de instalații. De asemenea, clădirea administrativă va asigura spațiile necesare pentru desfășutrarea activităților teoretice de pregătire, cazare și spații logistice.
Pentru Departamentul Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina va fi achiziționat un set de containere cu echipamente adecvate cu gaz și fum, care va fi instalat la Complexul de Formare pentru salvatori, acolo unde se vor organiza programe de training.
Se intenționează construirea unei platforme de aterizare în România, în zona eligibilă a proiectului, mai precis în judeţul Suceava.
Platforma de aterizare este preconizată să fie situată în cadrul Centrului de Training de la Siret, construit de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Bucovina” al județului Suceava. Aceasta va avea toate dotările specifice pentru realimentarea aeronavelor și sisteme de lumini de direcționare a aterizării, menite să faciliteze utilizarea sa și pe timp de noapte. Viitoarea platformă de aterizare va fi utilizată în principal pentru misiuni reale în zona eligibilă, dar și în scop de training, de exemplu pentru exersarea tehnicilor de intervenție aeriană, ca parte a curriculei de formare comună, agreată între partenerii de proiect români și ucraineni.
Platforma de aterizare va fi parte a scenariilor de exerciții comune ce vor include proceduri de intervenție (comună) dezvoltate în timpul activităţilor de proiect și estimate a fi puse în practică. Fiind plasată atât de aproape de granița cu Ucraina, platforma de aterizare permite scăderea timpului de răspuns pentru populația din zonă și reprezintă o valoarea adăugată din punct de vedere operațional, în cazul unei solicitări de asistență la dezastru, în caz de dezastre naturale sau antropice, care apar în zona eligibilă a Ucrainei. De aceea, capacitățile operaționale (care conduc la scăderea timpului de răspuns și facilitarea realizării tuturor tipurilor de intervenții) vor fi substanțial dezvoltate, prin utilizarea eficientă a logisticii specifice aparatelor de zbor (mai ales eficiența de alimentare cu carburant și creșterea razei de intervenție) și posibilitatea de intervenție aeriană non-stop.
Printre acțiunile comune ale proiectului, un interes deosebit va fi acordat pentru dezvoltarea unui plan de cooperare comun, care va fi baza pentru cooperarea viitoare dintre România și Ucraina în domeniul situațiilor de urgență. Acest plan de cooperare va include un protocol de schimb de date între partenerii proiectului. De asemenea, se vor realiza proceduri de lucru comune, pe tipuri de riscuri, adaptate zonei de competență a structurilor implicate în proiect.
Un alt obiectiv al proiectului este creșterea capacității operaționale a tuturor partenerilor, prin procurarea mijloacelor, echipamentelor și accesoriilor tehnice speciale pentru intervenții.
Bugetul proiectului este de aproximativ 7 milioane de Euro, din care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava derulează, ca principal partener și beneficiar, aproximativ 4.000.000 Euro, din care 2.798.000 Euro pentru infrastructură, plus fondurile pentru realizarea platformei de aterizare a aeronavelor.
Cofinanțarea proiectului pentru fondurile alocate Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava se realizează de către Ministerul Afacerilor Interne.