Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Afaceristă condamnată pentru că a țepuit statul cu aproape 100.000 lei

femeie cu baniAdministratorul unei firme din județul Suceava a fost condamnat, miercuri, de magistrații Tribunalului Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, săvârşită în formă continuată, şi a infracţiunii de folosire, cu rea-credinţă, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu.

Marinela Țiganea a primit doi ani de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de patru ani.

like-facebookÎn perioada 2010 – 2012 inculpata Ţiganea Marinela a avut calitatea de administrator al SC A. SRL, care are ca obiect de activitate „Exploatarea forestieră”.
În această calitate, în perioada martie 2010 – noiembrie 2012, inculpata Ţiganea Marinela a comercializat material lemnos, cherestea şi deşeuri lemnoase, către diferiţi beneficiari, emiţând facturi, pe baza cărora a încasat valoarea mărfii vândute, achitată în numerar sau prin virament bancar, fără a înregistra aceste operaţiuni în evidenţele contabile ale societăţii şi fără a le declara, modalitate prin care a urmărit obţinerea de avantaje fiscale, diminuându-şi baza impozabilă, şi în care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul de stat, pe care l-a prejudiciat prin neplata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpata nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii, în acelaşi scop, veniturile obţinute din prestarea de servicii forestiere.

Astfel, în perioada 16.03.2010 – 22.11.2012, Ţiganea Marinela, în calitate de administrator al SC A. SRL, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi în mod repetat, nu a înregistrat în contabilitate un număr de 48 de facturi fiscale emise către diverşi clienţi, în valoare totală de 419.387 lei (facturi fiscale emise către 9 societăţi comerciale şi două ocoale silvice), modalitate prin care s-a sustras de la plata T.V.A. în valoare de 38.717 lei şi a impozitului pe profit în valoare de 60.907 lei, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 99.624 lei, prejudiciu care nu a fost recuperat.

În paralel, în cursul anului 2012, inculpata Ţiganea Marinela, în calitate de administrator al SC A. SRL, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi în mod repetat, a retras suma totală de 346.873 lei din conturile deschise în numele societăţii la două unităţi bancare, sumă ce a fost înregistrată în evidenţele contabile ale SC A. SRL în contul 409 – furnizori debitori pentru cumpărări de stocuri, fiind retrasă din patrimoniul societăţii fără documente justificative şi însuşită în interes personal,

Pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea, de la urmărire, a bunurilor ce pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracţiune, în cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpatei (clădiri şi terenuri).

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*