O educătoare din județul Suceava a găsit o metodă originală de a înlocui pungile kitchoase pentru cadouri. Femeia realizează, alături de copii, săculețe tradiționale. Sunt mai practice pentru că poți depozita diverse lucrușoare în ele, dar mai presus de toate sunt originale și au motive tradiționale atât de iubite în Bucovina și nu numai.
„Prima dată am făcut niște semne de carte. Eu sunt educator la Serviciul multifuncțional pentru copilul aflat în dificultate de la Gura Humorului și mă ocup de atelierul de terapie ocupațională și în cadrul atelierului m-am axat pe meșteșuguri tradiționale că-i pasiunea mea și acesta este și motivul pentru care m-am înscris în Asociația Meșterilor Populari, ca să pot promova copiii de la servicii multifuncționale. Cu ei lucrez numai lucruri de calitate, originale. Facem tot felul de măști, păpuși, avem și un război de țesut, facem trăistuțe, facem tot felul de produse strict tradiționale prin meșteșuguri adevărate. Ne-am gândit că e frumos să facem săculeții pentru că lumea cumpără cadouri, ouă, lucruri tradiționale, și atunci m-am gândit că e frumos să pună acele cadouri într-un săculeț tradițional. Atunci cu pânză de sac am zis hai să aplicăm, să facem și altceva în afară de semnele de carte. Motivele sunt cusute de copii”, ne-a povestit Ana Eleonora Cazac, care este și meșter popular.
Mai nou, doamna educatoare le-a arătat copiilor să realizeze cadouri speciale cu săculeți cu lavandă.
Copiii au mai realizat mărțișoare din coji de nucă. Nu câștigă mult din lucrul lor, dar sunt extrem de fericiți când văd că munca lor este apreciată și dorită.
Pentru un săculet prețul variază între 10 și 15 lei.
„Nu luăm poze de pe internet ca să facem. Totul e gândit de noi. Îi ajută și pe ei pentru că fiind copii cu dizabilități le dezvoltă motricitatea, le dezvoltă imaginația, gândirea și plus de asta nu se mai gândesc la alte lucruri, e o pasiune mai benefică pentru ei și chiar pentru toți copiii din ziua de azi”, a mai spus Ana Cazac.
Cei care vor să cumpere săculeții tradiționali o pot contacta pe Ana Cazac la telefonul: 0722.614.112.