În vara anului 2014, un drum comunal din satul Stamate, comuna Fântânele, judeţul Suceava, a fost modernizat, primăria din localitate investind 1 milion şi jumătate de euro într-o şosea lungă de şapte kilometri. Până la acea vreme, drumul respectiv nu văzuse asfaltul, iar de fiecare dată când ploua noroiul era până la genunchi.
Sătenii au crezut că a dat norocul peste ei şi că vor avea asfalt până la poarta casei, însă s-au trezit cu drumuri îngustate, şanţuri extrem de adânci şi cu podeţele distruse. Aceştia au ajuns să le pară rău că uliţa lor a fost modernizată, deoarece totul pare să fie mai rău decât era înainte de turnarea asfaltului şi amenajarea şanţurilor, scrie Adevarul.
Proiectul în valoare de 1,5 milioane de euro, bani primiţi de la Uniunea Europeană, desfăşurat în comuna Fântânele, a fost realizat de SC Agroprest Service SRL Suceava şi gestionat de către Primăria comunei Fântânele. Comuna Fântânele risca chiar să fie obligată să restituie 50 de miliarde de lei vechi către Uniunea Europeană, fiindcă un constructor nu şi-a făcut treaba, iar un primar şi un manager de proiect, au considerat că cei 1,5 milioane de euro alocaţi de Uniunea European pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor distruse în vara anului 2010 de calamităţi în comuna Fântânele pot fi utilizaţi cum îi trece prin cap unui constructor fără experienţă.
Pe anumite porţiuni, chiar acolo unde drumul este mai periculos, fiind în pantă de aproximativ zece grade acesta s-a îngustat atât de mult încât din profilul transversal descris în proiect, de şapte metri, până la şanturile adiacente, de o parte şi de alta a drumului, a rămas doar cinci metri, pe măsurate, fiind scos din calcul acostamentul, dar fiind amenajate nişte şanţuri betonate cu adâncimi care uneori depăşesc un metru. Desigur, pe alocuri nu există nicio protecţie pentru maşinile care şi pe timp de zi, abia se strecoară una pe lângă cealaltă, cu atât mai puţin pe timp de noapte, atunci când zonele de carosabil nou în care s-au pompat bani europeni nefiind iluminate, sunt odată în plus prilej de accidente rutiere.
„Au făcut şanţuri pe lângă drum de au ajuns să pice oamenii în ele. Ce se întâmplă dacă pică o vacă şi îşi rupe picioarele? S-a gândit domnul primar? Vaca trebuie tăiată şi nu mai poate da lapte, la cotă, cum se cere? Dacă pică o babă şi moare, e trimisă cu picioarele înainte, la cimitir. Dar dacă se răstoarnă cu maşina un om tânăr în groapa de beton şi moare, cine plăteşte?” se întreabă bătrâna Paulina Adăscăliţei.
Citeste mai mult: adev.ro/or1zp7