O analiză statistică arată că în judeţul Suceava 20 la sută dintre comune au sub 2.000 de locuitori, adică mult mai puţin decât muncitorii unei firme mari sau ai unui cartier dintr-un municipiu. Autorităţile cunosc aceste lucruri, însă măsurile încă se lasă aşteptate.
„Din Moldova este marele exod la muncă în străinătate faţă de Ardeal de zona de sud a ţării. De ani de zile se ştie acest lucru, iar Guvernul nu a făcut măcar un program prin care să redirecţioneze nişte investiţii către această zonă. În regiunea Moldovei nu este nicio mare investiţie care să mai atenueze din acest şoc”, a spus sociologul sucevean Adrian Botezatu, potrivit ziarulevenimentul.ro.
Situaţia este destul de gravă dacă ţinem cont şi de statisticile oferite de el, care arată că sunt comune care au cu puţin peste 1.000 de locuitori.
„Vă daţi seama că acolo un primar iese şi cu 300 de voturi, ca să ofer un exemplu”, a spus Botezatu. Pe listă au fost trecute Bălăceana, Coşna şi Ciocăneşti (care au în jur de 1.200), Panaci, Crucea şi Breaza (în jur de 1.300), Ciprian Porumbescu (1.400), Muşeniţa (1.500), Moldova Suliţa şi Ulma (1.600), Iacobeni, Poiana Stampei (1.800) etc.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât şi natalitatea este în scădere. La Bălăceana, spre exemplu, în 2004 – 2005 erau 2.066 locuitori, iar la ultimul recensământ, din 2011, datele oficiale arătau că erau 1.562. Acum, statisticile arată mult mai puţin. „Au mai murit, dar cei mai mulţi au plecat la muncă peste hotare. Unii s-au stabilit definitiv acolo, alţii mai au locuinţe în sat. Cei mai mulţi şi-au luat şi copiii”, a spus Nichita Babor, primarul comunei Bălăceana, adăugând că majoritatea sătenilor au plecat la muncă în Germania.
„Mai nou, văd că şi Belgia face recrutări”, a spus primarul. O altă comună cu populaţie foarte redusă este Ciocăneşti, dar acolo situaţia este salvată cumva de turism, zona fiind foarte căută datorită frumuseţii ei, în comună fiind celebrele case pictate. „Ne-a afectat migraţia şi pe noi. Comuna era oricum mică încă de la înfiinţare. Între timp, oamenii au mai plecat, au mai murit, copii se nasc prea puţin. În schimb, sunt persoane care s-au stabilit aici, fiind atrase de zona turistică”, a explicat primarul Radu Ciocan.