Condițiile meteorologice ale anului agricol 2016-2017 pentru județul Suceava, până la această dată, au fost destul de dificile, susțin reprezentanții Direcției Agricole Suceava. Afirmația este susținută de faptul că lunile august și septembrie 2016 au fost secetoase, iar octombrie ploios, condiții mai puțin favorabile pentru înființarea culturilor de rapiță și cereale păioase de toamnă.
Iarna a fost cu precipitații puține, cu perioade de ger fără strat de zăpadă, fapt ce a determinat calamitarea unei suprafețe destul de mari la cultura de rapiță de toamnă. Primăvara a fost destul de capricioasă, cu ninsori, brume târzii și cu diferențe mari de temperatură de la zi la noapte și de la zi la zi.
După precipitațiile sub formă de zăpadă din perioada 20-23 aprilie a urmat o brumă din noaptea de 24-25aprilie, cu temperaturi care au coborât până la minus trei grade. Zăpada nu a afectat culturile agricole, în schimb bruma a afectat livezile de pe valea râului Moldova din bazinul pomicol Fălticeni.
„Suprafața estimată ca fiind afectată a fost, inițial, de aproximativ 300 de hectare cu speciile măr și prun, ca după o săptămână la evaluările făcute să constatăm o suprafață afectată de aproximativ 100 de hectare cu măr, fără a avea situații de suprafețe calamitate, conform actelor normative în vigoare care prevăd că o cultură poate fi declarată ca fiind calamitată de un anumit fenomen, la un grad de afectare de peste 30%. Din păcate lucrurile nu s-au oprit aici și în noaptea de 10/11mai s-a înregistrat din nou brumă, zona cea mai afectată fiind tot cea care cuprinde livezile de pe valea râului Moldova. De această dată situația este mai gravă deoarece s-a accentuat paguba produsă în primă fază. La momentul întocmirii prezentului material se parcurg etapele procedurale, conform actelor normative în vigoare, pentru constatarea pagubelor produse de înghețul târziu de primăvară = brumă. Nu avem informații privind alocarea unor sume pentru aceste calamități, dar ceea ce este sigur prin întreprinderea acestor măsuri producătorii agricoli aflați în astfel de situații pot beneficia de reducerea impozitului pe norma de venit. Pe lângă această situație mai grea localizată în zona bazinului pomicol Fălticeni am fost sesizați de afecțiuni cauzate de brumă la nuc, viță de vie și fasole, dar nu la un nivel la care să putem vorbi de calamități”, precizează directorul Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu.
Cea mai dureroasă problemă, susține acesta, este faptul că producătorii agricoli nu au asigurate culturile sau, pentru corectitudine, sunt prea puțini cei care fac asta.
„De altfel, problema asigurărilor în agricultură este una ca fiind imediat următoarea după cea a asocierii în ceea ce privește problematica pe care o abordăm în toate acțiunile pe care le avem și ne oferă posibilitatea de a le supune atenției”, a adăugat Duțu.