Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Programul Rabla. Cum îți iei mașină nouă în acest an

Cel mai longeviv şi de succes program guvernamental, „Rabla Clasic”, continuă şi în următorii trei ani. Din 18 mai, toţi cei care vor să-şi schimbe maşinile mai vechi de opt ani pot depune cereri de finanţare. Iată cum îţi iei autoturism nou, cu motor prietenos cu mediul sau complet ecologic!

Autorităţile române vor să întinerească serios parcul auto naţional prin stimulente financiare mai mari în cadrul „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”. Peste 22.000 de maşini noi au fost înmatriculate în primele trei luni, ceea ce este îmbucurător.

Vestea proastă e că eliminarea timbrului de mediu a dus la o explozie a importurilor de maşini vechi din UE: peste 128.000 de bucăţi în primul trimestru. În acest context, înnoirea parcului auto naţional, pentru reducerea poluării aerului, e o prioritate. În acest an, Adminstraţia Fondului de Mediu pune la bătaie 180 de milioane de lei pentru achiziţia de maşini noi prin „Rabla”. Iată care e procedura pe care o urmezi!
Alegerea maşinii. Cei care au autovehicule mai vechi de 8 ani, care pot fi casate, se prezintă la un dealer autorizat în vederea alegerii şi rezervării maşinii noi. Comerciantul va introduce datele solicitanţilor în aplicaţia specifică acestui program şi eliberează o notă de înscriere. Aici trebuie să prezinţi următoarele documente:

  • actul de identitate al solicitantului
  • certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat (copie legalizată)
  • cartea de identitate a autovehiculului uzat (copie legalizată)
  • actul doveditor eliberat de seriviciul public de permise, în cazul în care în certificatul de înmatriculare sau în cartea maşinii nu figurează anul fabricaţiei (copie legalizată)
  • certificatul de atestare fiscală, eliberat de autoritatea publică locală, din care să rezulte că solicitantul nu are datorii la bugetul local
  • declaraţie pe proprie răspundere, din care rezultă că solicitantul păstrează beneficiul asupra primei de casare (6.500 de lei) şi că va achiziţiona o maşină nouă.

Eliberarea notei de înscriere. Producătorul auto eliberează nota de înscriere, după verificarea documentelor predate. Tot atunci, dealerul îl anunţă pe solicitant că poate contacta un colector autorizat în vederea casării maşinii.
În termen de 30 de zile, solicitantul se adresează unui operator economic autorizat în vederea casării autovehiculului vechi. Colectorul va elibera apoi ceriticatul de distrugere, necesar radierii rablei. Păstraţi plăcuţele de înmatriculare, căci veţi avea nevoie de ele la radiere.
Radierea autoturismului. După confirmarea corectitudinii informaţiilor solicitate beneficiarilor şi după casarea autovehiculului vechi, proprietarii înscrişi în program vor radia din evidenţele fiscale autovehiculele cedate în schimbul primei de casare. Radierea se face la direcţiile de taxe şi impozite locale şi la serviciile comunitare de permise şi înmatriculări.

Finalizarea dosarului. Cu o copie legalizată a certificatului de distrugere şi cu certificatul de radiere în original, solicitanţii se întorc la dealerii auto în vederea completării doarului de achiziţie. De aici, ai la dispoziţie 25 de zile să achiţi autoturismul nou rezervat. Din preţul de comercializare, dealerul va scădea prima de casare asigurată de stat (cel puţin 6.500 de lei).

Prima de casare a rămas 6.500 de lei, însă aceasta poate fi cumulată cu alte două bonusuri. Statul acordă 1.000 de lei  dacă maşina achiziţionată generează cel mult 98 de grame de CO2/km. Încă un bonus, de 1.700 de lei, se acordă celor care optează pentru autovehicule cu sistem de propulsie hibrid.

  • Din acest an programul are caracter multianual, statul făcând un plan pe următorii trei ani.
  • De acum, prima de casare se acordă doar dacă maşinile nou achiziţionate generează o cantitate de emisii care nu depăşeşte 130 de grame de CO2/km. Mare atenţie, aşadar!

10.000 € pentru «electrice»

Pentru maşinile electrice cumpărate prin programul „Rabla Plus” se acordă o subvenţie de 10.000 de euro, de două ori mai mare decât anul trecut. Cei care optează pentru maşini cu propulsie hibridă (propulsie clasică şi motor electric adiţional) pot primi o reducere de 4.500 de euro din preţul de catalog al autovehiculului ales. Pentru a intra în posesia unui autoturism electric sau hibrid nu e obligatoriu să deţii o rablă.

Deşi îi încurajează pe români să cumpere maşini nepoluante, autorităţile recunosc că problema fundamantală rămâne lipsa staţiilor de încărcare. Oficialii Ministerului Mediului nu ştiu precis câte puncte de încărcare există la nivel naţional, însă spun că în prezent sunt în proces de evaluare 49 de dosare care vizează construirea a 256 de staţii de alimentare cu energie electrică.

Sursa: Click.ro.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*